Baltkrievijā ar varu vēršas pret nepakļāvīgo poļu minoritāti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija atsaukusi savu vēstnieku Baltkrievijā, pagaidām gan tikai uz konsultācijām Varšavā. Polijas ārlietu ministrs Adams Rotfelds paziņojis, ka vēstnieks Baltkrievijā neatgriezīsies līdz situācijas atrisinājumam šai valstī.

Baltkrievijas specvienības šorīt agri iebrukušas Poļu apvienības birojā Grodņā netālu no Baltkrievijas un Polijas robežas. Vispirms ēku aplenkušas milicijas automašīnas, pieprasot visiem pamest namu. Kad neviens nepakļāvās, specvienības iebrukušas ēkā. Visus, kas nevēlējās pakļauties pavēlēm un atstāt namu, miliči aizvilkuši uz automašīnām. Pavisam aizturēti aptuveni 18 cilvēki, tai skaitā vairāki žurnālisti. Visi vēlāk tikuši atbrīvoti. Baltkrievijā dzīvo aptuveni 400 000 etnisko poļu. UPB darbojas 20 000 poļu, kas ir Baltkrievijas pilsoņi. Poļu apvienība jau vairākkārt sūdzējusies, ka tā cieš no valdības vajāšanas. Jau agrāk Baltkrievijas Tieslietu ministrija nāca klajā ar paziņojumiem, ka plānots slēgt organizāciju sakarā ar nelikumīgām aktivitātēm. Polijas Iekšlietu ministrijā kopš agra rīta notiek vadības sanāksme. Ministrija ir vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu veikt rezultatīvus soļus Varšavas atbalstam un poļu minoritātes tiesību aizstāvēšanai Baltkrievijā. Šodien Baltkrievija liegusi ielidošanu savā gaisa telpā lidmašīnai, kurā atradās Polijas valdības delegācija ceļā uz Krieviju, lai piedalītos Katiņas traģēdijas upuriem veltītā pieminekļa 5. gadadienas svinībās. Diplomātiskais karš starp abām valstīm ilgst jau vairāk nekā divus mēnešus. Viss sākās pēc Baltkrievijas poļu sabiedriskās apvienības vēlēšanām. Trešdien Baltkrievijas varas iestādes atbrīvoja no amata Baltkrievijas poļu apvienības vadītāju Andželiku Borisu. Savukārt UPB līderiem Juzefam Požeckim, Vjačeslavam Jašekvičam un Andžejam Počobutam tiesa vakar piesprieda 10-15 dienu cietumsodu par "nelikumīgas tikšanās" organizēšanu starp etniskajiem poļiem un Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā akreditētajiem Polijas diplomātiem. Apcietināts arī UPB aktīvists Veslavs Kevlaks. Baltkrievijas policija aizturējusi vēl vienu Polijas pilsoni un TVP reportieri Agnešku Romaševsku, kuras tēvs ir Polijas senators, kas pazīstams ar savām aktivitātēm cilvēktiesību jomā. Pēdējā laikā Baltkrievija izraidījusi jau četrus Polijas diplomātus, bet Polija - četrus baltkrievu vēstniecības darbiniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu