Pasaules līmeņa arhitektūra Latvijā (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija var lepoties ar Eiropas un pat pasaules līmeņa arhitektūru. Tā pēc 2004. gada labāko darbu skates secinājusi starptautiska žūrija, kurā bez pašmāju korifejiem bija pārstāvēti arī Somijas, Igaunijas, Dānijas un Lietuvas speciālisti. Astoņās kategorijās tika vērtēti vairāk nekā 50 darbi. Uzvarētāju gods tika vien pieciem. Par gada labāko pārbūvi – rekonstrukciju atzīta arhitekta Jura Pogas biroja projektētā Ventspils bibliotēka.

Juris Poga, „Arhitekta J.Pogas biroja” vadītājs, Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs: „Patiesībā tas ir objekts, kas noslēdz Vecpilsētas laukumu Ventspilī, un ēkas, kas pašreiz ir apkārt laukumam, tās ir vienstāva, ar ļoti raksturīgo augsto slīpo jumtu, tas bija motīvs, kas nāca, domājot par bibliotēkas jauno piebūvi. Esošā māja, kura bija jārekonstruē, ir trīsstāvu un tajā vietā ir visaugstākā, viņa tur izskatās kā debesskrāpis, patiesībā mums bija jāizlīdzsvaro tā.”

Par labāko jaunbūvi sabiedrisko ēku kategorijā atzīts MERCEDES BENZ centrs pie Salu tilta Rīgā. Būve īpašu ievērību guvusi ar ideālo atbilstību videi un to, ka ir viegli uztverama no visiem skatu punktiem - ne vien kājāmgājējiem, bet arī autobraucējiem. Centra autoru - arhitektu biroja "Sīlis, Zābers un Kļava" kontā uzvara vēl vienā nominācijā, proti, Baltijas kiberpilsēta Valmierā atzīta par labāko projektu un konkursa darbu kategorijā.

Andis Sīlis, arhitektu biroja „Sīlis, Zābers un Kļava” vadītājs: „Tajā pašā MERCEDES centrā ir ielikts četru gadu darbs, mēs esam gājuši diezgan daudz variantiem cauri un beigu beigās sasnieguši rezultātu, kas, pēc manas saprašanas, varētu būt diezgan unikāls gadījums, jo esam sasnieguši pietiekami izteiksmīgu un iedarbīgu tēlu, netērējot liekas finanses.”

Report.: Uzvara divās nominācijās un arī galvenā balva piešķirta arhitektu birojam ARHIS. Liepājas tirdzniecības ostas projekts atzīts par veiksmīgāko vides dizaina jomā. Savukārt gada labākās jaunbūves – privātmājas tituls un arī skates GRAND PRIX ticis Andra Kronberga, Jura Laša un Kristapa Šulca projektētajai savrupmājai Siguldā, Gulbju ielā. Māja atrodas Gaujas senlejā un daļēji iebūvēta Kaķīškalna virsotnē.

Andris Kronbergs, projektēšanas biroja "ARHIS" vadītājs: „Iespējams, ka šis žūrijas vērtējums, kad lielā balva piešķirta tik nelielai mājai, tā ir kaut kāda pavērsiena punkta indikācija. Pēdējos piecos gados, kad tā straujā būvniecība sākās, domas īsti netiek līdzi darīšanai. Ir tikai nedaudz, ļoti nedaudz ēku un darbu, kur var redzēt - laiks, kurš bijis ieguldīts, bijis pietiekams, lai izdomātu pareizi, ilgi un rūpīgi.”

Žūrija savā lēmumā par Latvijas gada labāko arhitektūras darbu bijusi vienprātīga.

Zane Kalinka, arhitekte, žūrijas priekšsēdētāja: „Viņa ir tik meistarīgi iesēdināta dabā, ka absolūti nesabojā skaisto ainavu, kas paveras no apkārtējiem apskates punktiem. Māja ir neliela – 250 kvadrātmetri, bet funkcionāli ļoti perfekti izplānota. Tas ir arhitekta meistara noslēpums, ka viņš ir spējīgs radīt no šiem it kā aukstajiem materiāliem – betona un stikla – kaut ko tik burvīgu un poētisku.” Žūrijas vērtējumā privātmāja Siguldā un Ventspils bibliotēka droši varētu pretendēt arī uz Eiropas galveno balvu arhitektūrā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu