Černajs pats sevi iecēlis par valsts kontroliera pienākumu izpildītāju (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kontrolieris Raits Černajs, kura pilnvaras šajā amatā beidzās 11.decembrī, pats sevi iecēlis par valsts kontroliera pienākumu izpildītāju līdz jauna kontroliera apstiprināšanai. Valsts kontroles (VK) konsultante Indira Ozola šādu informāciju "Radio SWH" nedz apstiprināja, nedz noliedza, vienīgi norādīja, ka VK Juridiskā daļa šādu dokumentu nav vīzējusi.

Radio rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Černajs rīkojumu par savu iecelšanu parakstījis vienpersoniski, jo juristi atteikušies to apstiprināt. Saeimā pārstāvētie juristi apliecinājuši, ka Černajs savas pilnvaras nebija tiesīgs pagarināt. Lai arī pašlaik VK likumā nav noteikts, kam jāpilda kontroliera pienākumi līdz jauna apstiprināšanai, pēc analoģijas ar citiem gadījumiem Černajam tie bija jāuztic kādam no VK padomes locekļiem, ziņo "Radio SWH". Saeimas deputāts Edgars Jaunups (JL) skaidroja, ka juridiski tuvākais šādas situācijas risinājums varētu būt meklējams normās, kas attiecas uz VK vadīšanu valsts kontroliera prombūtnes laikā. Tajās noteikts, ka šajā laikā kontroliera pilnvaras var pildīt kāds no VK padomes locekļiem, kuru ir norīkojis valsts kontrolieris. Līdz ar to arī situācijā, kad ir beidzies valsts kontroliera pilnvaru termiņš un nav ievēlēts jaunais kontrolieris, VK būtu jāvada Černaja ieceltam padomes loceklim, uzskata Jaunups. Pēc deputāta domām, patlaban Černaja parakstītajiem VK dokumentiem nav juridiska spēka. Kā ziņots, Saeima pieņēma grozījumus VK likumā, kas nosaka, ka valsts kontroliera pilnvaru termiņš tiek saīsināts no septiņiem līdz četriem gadiem un ka vienu un to pašu personu valsts kontroliera amatā var ievēlēt tikai uz diviem termiņiem. Ja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga nenodos likuma grozījumus otrreizējai caurlūkošanai Saeimā, tie stāsies spēkā 20.decembrī un Černajs nevarēs atkārtoti kandidēt uz šo amatu. Viņš VK vadīja kopš 1993.gada, bet 1997.gadā Saeima atkārtoti viņu iecēla valsts kontroliera amatā. Savukārt, ja grozījumi tiks nodoti otrreizējai caurlūkošanai, jaunais valsts kontrolieris tiks ievēlēts uz septiņiem gadiem, ņemot vērā likuma pašreizējo redakciju. Šajā gadījumā varēs pretendēt arī Černajs. Taču, ja Černajs netiks ievēlēts, viņš nesaņems atlaišanas pabalstu. Saeimas frakciju padome šodien vienojās, ka valsts kontroliera vēlēšanas notiks 22.decembrī. Kā ziņots, valsts kontroliera amatam izvirzīti vairāki kandidāti. Tautas partija valsts kontroliera amatam virza AS "Parex banka" viceprezidenta vietnieci Ingūnu Sudrabu, kura pirms darba bankā vairāk nekā desmit gadus strādāja Finanšu ministrijā, partija "Jaunais laiks" - VK padomes locekli Gunu Kalniņu-Priedi, Latvijas Pirmā partija - Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas priekšsēdētāju Sandru Vilcāni, opozīcijā esošā politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - savu partijas biedru Eduardu Žemaiti-Dziceviču. Zaļo un zemnieku savienība sākotnēji atbalstīja Černaja kandidatūru.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu