Venēcijas filmu festivāla svētku karaļi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdienas vakarā romantiskajā kanālu pilsētā Venēcijā finišēja pasaules vecākais filmu festivāls, kas šogad notika jau 61. reizi. Dažs nu jau devies mājup ar zelta lauvu padusē, cits izlīdzis mieru ar sīvāko konkurentu filmēšanas laukumā, bet vēl kāds ieguvis blociņu pilnu ar zvaigžņu autogrāfiem. Mūsuprāt, zaudētājs nav neviens. Viņi visi ir svētku karaļi.

Ar britu improvizāciju kino meistara Maika Lī filmas “Vera Dreika” dubultuzvaru noslēdzies Venēcijas filmu festivāls. Daudzu kārotā “Zelta lauva” filmai un labākās aktrises balva – Volpi kauss – britu aktrisei Imeldai Stontonei. Viņa šajā filmā tēlo apkopēju, kura 50. gadu Anglijā piepelnās ar nelegālu abortu izdarīšanu. Savukārt pēdējo četru gadu laikā jau otrreiz par labāko aktieri atzīts spānis Havjērs Bardems. Šoreiz Alehandro Amenabara filmā “Ārā jūrā” par paralizētu cilvēku, kurš vēlas izbeigt savu dzīvi. Pēc Antonio Banderasa pārcelšanās uz Holivudu Bardems spāņu kino ieņēmis viņa nišu.

Arī šoreiz festivāls nepagāja bez dažām kļūmēm un vietēja mēroga skandāliņiem.

Als Pačino, piemēram, palika bez biļetes uz savas filmas “Venēcijas tirgotājs” pirmizrādi, jo datorkļūmes dēļ tika nodrukāts tūkstošiem lieku biļešu.

Savukārt Holivudas veterāne Lorēna Bakola apvainojusies, ka žurnālists nosaucis viņas partneri filmā “Piedzimšana” Nikolu Kidmenu par “ekrāna leģendu”. 79 gadus vecā lēdija paziņojusi, ka Kidmena esot tikai iesācēja. “Viņa nevar būt leģenda, lai par tādu kļūtu, cilvēkam jābūt vecākam,” atcirtusi Hemfrija Bogarta kundze.

Bet par vienu no visu laiku visneaizmirstamākajām pirmizrādēm kļuvusi animācijas filmas “Haizivs stāsts” izrādīšana Svētā Marka laukumā uz milzīga piepūšama ekrāna. Vietā, kuru Napoleons savulaik nosaucis par izcilāko viesistabu pasaulē, kino tika rādīts pirmo reizi, un drošības apsvērumu dēļ policija patrulējusi pat zem ūdens, kā jau filmai par zemūdens radībām piedien.

Venēcijas zelta lauvu spožums spēj sacensties vienīgi ar zvaigžņu lietu, kas šogad atkal nolijis pār kanālu pilsētu. Šķiet, Holivuda uz nedēļu bija pārcēlusies uz Lido salu... Toms Krūzs... Džonijs Deps... Keita Vinsleta... Džons Travolta un Naomi Votsa... Toms Henks un Rita Vilsone... Jauno festivāla direktoru kinoaprindās gan bargi kritizēja par pārmērīgo koķetēriju ar Holivudas varenajiem, bet apmeklētāju skaita pieaugums par trešdaļu liecina, ka aprēķinis bijis pareizs. Kamēr vien būs uz ko skatīties, būs arī skatītāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu