Demonstrantu pūļi uzbrūk ANO mītnēm Kongo Demokrātiskajā Republikā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem saniknotu protestētāju ceturtdien uzbrukuši ANO novietnēm vairākās Kongo Demokrātiskās Republikas pilsētās, kad visā valstī ielās izgājuši demonstranti, protestējot pret vardarbīgajām sadursmēm valsts austrumu daļā, ziņo ANO personāla pārstāvji.

Saniknoti par cīņām Bukavu pilsētā, kas apdraud trauslo miera procesu valstī, civiliedzīvotāji savu neapmierinātību vērš pret ANO spēkiem, kuri ir atbildīgi par miera uzturēšanu. Simtiem demonstrantu trešdien uzbruka ANO štāba mītnei valsts galvaspilsētā Kinšasā. Ceturtdien nekārtību dalībnieku skaits pārsniedzis jau 5000, un viņi plosās ielās, dauza automobiļus un dedzina riepas. ANO sargi bija spiesti atklāt uguni un nošāva divus laupītājus no satrakotā pūļa, kurš uzbruka ANO noliktavai, pavēstīja ANO amatpersonas. "Tas izskatās kā kinofilmās. Viņi dedzina riepas štāba mītnes priekšā, un policija šauj gaisā un izmanto asaru gāzi. Tas ir ārprāts, [kas notiek] ārā," aģentūrai "Reuters" pa tālruni stāstīja kāds ANO personāla pārstāvis no misijas štāba mītnes. Daži no protestētājiem pieprasa ANO misijas Kongo Demokrātiskajā Republikā (MONUC) vadītāja Viljama Svinga atkāpšanos, apsūdzot ANO misiju sadarbībā ar Ruandas spēkiem. Kinšasa vaino Ruandu, ka tās spēki snieguši atbalstu nemierniekiem, trešdien ieņemot Bukavu pilsētu. ANO spēku štāba priekšnieks pulkvedis Klaivs Mentels aģentūrai "Reuters" pavēstīja, ka civiliedzīvotāju pūļi uzbrukuši ANO birojiem Kindu pilsētā Kongo Demokrātiskās Republikas vidienē un Lubumbaši pilsētā valsts dienvidos. "Lumbaši mums bija jāatstāj [ANO mītne] un jāmeklē glābiņš pie valdības spēkiem," pavēstīja Mendels, piebilstot, ka birojs Kindu ir izlaupīts. ANO pārstāvji arī pastāstīja, ka protestētāji cenšas ielauzties ANO mītnē Kisangani pilsētā, kas atrodas valsts ziemeļaustrumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu