Cerības par lielajām māmiņu algām sarūk (223)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai šī valdība turēs iepriekšējās valdības solījumu, vai ministru dotajam vārdam var ticēt - tie ir jautājumi, uz kuriem atbildi varēs saņemt drīz, kad valdība skatīs tā saucamās māmiņu algas. Tās vēl gada sākumā solīja būtiski palielināt, taču premjers jau veido atkāpšanās ceļu, iespējams, mainot solīto bērnu kopšanas pabalstu lielumu.

Kad pirms trim mēnešiem iepriekšējā valdība konceptuāli atbalstīja tā saucamo māmiņu algu palielināšanu to nosauca par revolucionāru lēmumu dzimstības veicināšanai.

No 2005.gada 1.janvāra solīja ieviest tā dēvētās māmiņu algas jeb kopšanas pabalstus no 90 līdz pat 450 latiem. Pabalsts būtu atkarīgs no bērna mātes vai tēva vidējās algas lieluma, par ko veiktas sociālās iemaksas, taču valdība šo jautājumu skatīs vēlreiz. Premjers Indulis Emsis, šo pabalstu saucot par puncīšu algām, skaidro, ka māmiņām atbalsts būs, taču šobrīd nav zināms, vai tāds, kā solīts.

Indulis Emsis: „Man neliekas īsti taisnīgi, ka māmiņām alga ir atkarīga no algas, kuru māmiņa saņem ikdienā. Man liekas, ka bērns ir tikpat vērtīgs bibliotekārei kā bankas darbiniekam.”

Report.: Labklājības ministre mēģinās premjeru pārliecināt, ka jāpilda tieši tas, kas solīts, ja ne, tad viņa ir gatava konfliktam ar savu partijas biedru. Arī bērnu un ģimenes lietu ministrs uzskata, ka solītajiem pabalstiem budžetā naudu var atrast.

Ainars Baštiks, bērnu un ģimenes lietu ministrs: „Ja to nepilda, tad valdībai ir jāatkāpjas. Nevar tā mānīt cilvēkus un sevišķi tik nozīmīgā lietā kā ar bērnu piedzimšanu. Ja mēs uzskatām, lai šī zeme izmirst, tad kāpēc mēs satraucamies par celulozes rūpnīcu, ka tā piesārņos vidi, kāpēc mēs gribam saglabāt savu dabu – cērtam visus mežus nost, visu piesārņojam, saņemam naudu, pa ziemu dzīvojam Kanāriju salās, pa vasaru šeit un nākamo paaudzi atstājam ķīniešiem vai vēl kaut kam.”

Report.: Sanita Briede, kura gaida bērniņu, jautā – visi uztraucas, ka pensionārs nevar izdzīvot par 60 latiem, bet kā lai māte ar bērnu izdzīvo ar divreiz mazāku summu, ja nav neviena cita, kas var atbalstīt.

Sanita Briede: „Tā būtu ļoti liela vilšanās, lai gan mūsu valdība ar maz ko spēj pārsteigt, bet es domāju, ka jaunās māmiņas un topošās māmiņas nav tā joma, ar kuru varētu tā jokoties un solīt kaut ko, jo sievietes ar to rēķinās. Vairāk vai mazāk, kā kura, bet tas tomēr ir nozīmīgi.”

Report.: Māmiņu algām no budžeta papildus nepieciešami 30 miljoni latu.

Komentāri (223)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu