Viens profesionāls karavīrs Latvijai gadā izmaksā 4,7 tūkstošus latu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viena profesionāla karavīra uzturēšana pašlaik valstij gadā maksā 4,7 tūkstošus latu, un šogad aizsardzības budžetā algotņiem paredzēts tērēt 36,4 miljonus latu. Nākotnē, Latvijai pārejot uz profesionālu armiju, izdevumi karavīru uzturēšanai pieaugs, norādīts Aizsardzības ministrijas (AM) izstrādātajā ziņojumā par atteikšanos no obligātā militārā dienesta un pāreju uz profesionālo armiju.

Lai precīzāk noteiktu projekta izmaksas, AM atsevišķi aprēķināja esošās personāla izmaksas - viena obligātā militārā dienesta un viena profesionālā kareivja izmaksas 2004.gadā. Profesionāla karavīra izmaksās ietilpst atalgojums, apdrošināšana, ēdināšanas izdevumi, dienesta braucieni un ekipējums, kas kopā veido 4700 latu. Savukārt viena obligātā dienesta kareivja izmaksas veido atalgojums, apdrošināšana, ēdināšanas izdevumi, dienesta braucieni, ekipējums, veļas mazgāšana, personīgās higiēnas līdzekļi, pirts, frizieris, virtuves inventārs un medikamenti. Taču kopumā obligātā dienesta kareivja uzturēšana ir lētāka - 1800 latu. Ņemot vērā Nacionālo bruņoto spēku jaunās struktūras izmaksas aprēķinus, kopīgās personāla izmaksas no 36,4 miljoniem latu šogad pieaugs līdz 58 miljoniem 2010.gadā, kas skaidrojams ar algu reformu militārpersonām. Jau no aprīļa tā ieviesta kareivjiem, bet gada beigās algas palielinās virsniekiem. Pašlaik Latvijas armijā ir 6862 karavīri, no kuriem 1399 ir obligātā dienesta kareivji. Paredzēts, ka 2006.gadā, kad obligātais dienests tiks atcelts, armijā dienēs 7030 profesionāli karavīri, bet līdz 2010.gadam viņu skaits sasniegs 7280 karavīrus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu