Liepājas dzimšanas diena sākas ar "Liepājas blūzu"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas teātra mākslinieks Varis Siliņš vakar, nemaz nekautrēdamies, publiski atzina, ka aizvadītās vasaras dienas, kas pavadītas kopā ar televīzijas filmas "Liepājas blūzs" filmēšanas grupu, esot bijušas labākās viņa mūžā. Taču daudzo "Liepājas blūza" filmēšanā iesaistīto liepājnieku (ar viņiem bija pilna lielākā daļa kinoteātra "Balle" zāles) un neliepājnieku runas skanēja jau labu brīdi pēc filmas pirmās sērijas noskatīšanās.

Runājot par pašu filmu, skatītāji to uzņēma ar smaidu un interesi. Saprotams, kāpēc ar interesi – galu galā uz ekrāna visu laiku redzama Liepāja kā sižeta notikumu fons, pavīd liepājniekiem pazīstami cilvēki u.tml. Bet ar smaidu tāpēc, ka scenārija autors Lauris Gundars ir cilvēks, kuru ar Liepāju saista ne tikai īpašas attiecības (par to citreiz), bet kuram arī piemīt reta īpašība – humora izjūta. Manuprāt, šajā gadījumā tas ir īpaši svarīgi, jo, ko tur slēpt, tas tāpat ir zināms fakts, ka "Liepājas blūzs" dzima ar zināmu (pareizāk sakot, nezināmu, jo pat Seska kungs nevarēja pateikt – cik?) Liepājas pašvaldības atbalstu un savā ziņā kalpos kā Liepājas reklāma Latvijas televīzijas ekrānā. Taču domāju, ka filmas pirmās sērijas skatītāji man piekritīs, ka šajā gadījumā nav iznācis otrs "Inspektors Grauds", bet iznākusi filma par mīlestību, mūziku un, jā, kāpēc gan ne? – bohēmu. Žēl, ka uz filmas pirmizrādi nebija varējuši ierasties daudzie sponsori, starp kuriem firma "Griģis un Co" un "Liepājas metalurgs" ir galvenie, jo, neizjūtot to īpašo gaisotni, ko prot radīt filmas radošās grupas kopābūšana, līdz galam būs grūti saprast arī to, kam tad īsti ziedota naudiņa. Taču jācer, ka cerības attaisnosies, kad Latvijas televīzija 1., 2., 3. un 4. maijā demonstrēs uzņemto filmu. Katru "Liepājas blūza" sēriju ievadīs piecu minūšu garš Liepājas reklāmas sižets. Gribētos cerēt, ka sadalīts četrās daļās tas būs baudāmāks nekā, ja to jāskatās divdesmit minūtes pēc kārtas – visu cienījamā Aigara Rozenberga balss aiz kadra ļoti atgādināja padomjlaiku urrāpatriotisko saukļu skandinātājus valsts svētkos. Atgriežoties pie "Liepājas blūza", noteikti jānosauc daži cilvēki, bez kuriem filma nebūtu tapusi un nebūtu tāda, kāda tā ir iznākusi. Pats pirmais šajā sarakstā ir Uldis Grava, toreizējais Latvijas TV ģenerāldirektors, kurš, kā to apliecināja filmas režisore Inta Gorodecka (otrs cilvēks, kam būtiska nozīme filmas radīšanā), pats personīgi sekojis līdzi filmas tapšanai. Televīzijas Pateicības rakstu U.Grava vakar saņēma no sava pēcteča Edgara Kota rokām. Režisore I.Gorodecka nosauca vēl trešo filmas stūrakmeni – komponistu Niku Matvejevu, bez kura līdzdalības filma nebūtu tapusi. Un, protams, neviena filma nav iznākusi bez lomu atveidotājiem. Šajā gadījumā tie ir gan Rīgas, gan Liepājas aktieri: joprojām laba un skaista aktrise Esmeralda Ermale, viņas partneri Gundars Āboliņš un Juris Žagars, jaunie – Arturs Krūzkops un Laura Čaupele, liepājnieki Juris Bartkevičs, Ivars Lūsis un daudzi citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu