Pentagona ziņojums par pasaules galu (69)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu laikraksta The Observer rīcībā nonākusi Pentagona analītiķu slepenā atskaite par globālās sasilšanas briesmām. ASV prezidentam domātajā ziņojumā teikts, ka notiekošie klimatiskie procesi tuvāko 20 gadu laikā izraisīs nopietnus plūdus, militāros konfliktus un pasaules mēroga humanitārās katastrofas.

"Sagrāve un konflikti būs dzīves raksturīgās iezīmes. Karš būs tas, kas noteiks cilvēku dzīvi," secināts Pentagona ziņojumā. Ziņojuma autori, CIP konsultants, agrāk naftas kompānijā Royal Dutch/Shell Group strādājošais Pīters Švarcs un biznesa stratēģiju konsultants Dags Rendels, brīdina, ka tuvākajā laikā gaidāmo ekoloģisko katastrofu rezultātā energonesēju, pārtikas un saldūdens krājumi samazināsies tik ļoti, ka to pasargāšanai daudzu valstu valdības varētu izmantot masu iznīcināšanas ieročus. Agrāk ASV prezidenta administrācija vairākkārt ziņoja, ka globālās sasilšanas problēma nav tik liela, kā uzskata "zaļo" pārstāvji. Pagājušajā nedēļā Balto namu kritizēja vairāki zinātnieki, kuri apsūdzēja administrāciju par to, ka tā neņem vērā zinātniskos pētījumus, kuri pierāda dabas aizsargu paustās bažas. Pēc ziņojuma autoru domām, globālā sasilšana nav tikai zinātniska problēma, tā nopietni apdraud arī ASV nacionālo drošību. Intervijā laikrakstam The Observer Dags Rendels sacīja, ka situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka procesa attīstība praktiski nav kontrolējama. Ziņojumā arīdzan teikts, ka apgrūtinošs faktors ir pārapdzīvotība. Resursu nepietiekamības problēma visā pasaulē izraisīs karus, kuru mērķis būs kontrole pār resursiem. Radušos situāciju ziņojuma autori salīdzina ar to, kas notika pirms aptuveni 8200 gadiem, kad planētu skāra bads, epidēmijas un cilvēku masveida migrācijas. "Potenciālās straujās klimata izmaiņas radīs globālu haosu. Šis drauds nacionālajai drošībai ir unikāls, jo nav ienaidnieka, pret kuru vērst ieročus, un mums ir jākontrolē šie draudi." Ziņojuma autori īpaši uzsver faktu, ka process, iespējams, ir neatgriezenisks. "Mēs nezinām, cik tālu ir attīstījusies globālā sasilšana. Iespējams, neatgriezeniskie procesi sāksies jau rīt, bet mēs par to nezināsim vēl piecus gadus," piebilda Rendels. Paziņotais scenārijs ir tik dramatisks, ka tas var izrādīties izšķirīgs ASV prezidenta vēlēšanās. Ir zināms, ka demokrātu līderis Džons Kerijs globālās klimata izmaiņas uztver kā nopietnu problēmu. Zinātnieku vilšanās par Buša nostāju noteikti varētu likt Kerijam izmantot Pentagona ziņojumu savā priekšvēlēšanu kampaņā.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu