Kongo izceļas Ebolas vīrusa epidēmija

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kongo apstiprinājusi, ka slimību, kura nogalinājusi 11 cilvēkus nomaļā mežu reģionā, izraisījis Ebolas vīruss, kurš šī gada sākumā nogalināja 120 cilvēkus tajā pat apvidū. Ebolas vīruss izplatās caur saskarsmi ar ķermeņa šķidrumiem, un 90 procenti no inficētajiem cilvēkiem dažu dienu laikā noasiņo līdz nāvei. Šī slimība nav ārstējama un nav arī profilakses vakcīnas.

Ebolas vīrusu sākotnēji ir grūti atklāt, jo upuri cieš no gripai līdzīgiem simptomiem. Vīruss kļūst redzams tikai pēdējās stadijās, kad tas ir saēdis upura vēnas un artērijas, izraisot plašu iekšēju asiņošanu. Kongo veselības ministrs Alēns Moka sacīja, ka slimība atkal izcēlusies netālu no Mbomo, apmēram 700 kilometrus uz ziemeļiem no valsts galvaspilsētas Brazavilas netālu no Gabonas robežas. Viņš sacīja, ka mirušo skaits sasniedzis 11 un vienīgais iespējamais nāves cēlonis ir Ebolas vīruss. "Tā noteikti ir Ebolas epidēmija," sacīja Moka. "No inficētajiem paņemto paraugu laboratoriskā analīze apstiprina Ebolas vīrusa klātbūtni." Zinātnieki uzskata, ka ar Ebolas vīrusu iespējams inficēties arī lietojot uzturā inficētu pērtiķu gaļu. Vīrusa 1996.gada epidēmijas laikā Gabonā Mekambo reģionā bojā gāja 66 cilvēki. Pirmais slimības uzliesmojums Gabonā reģistrēts 1994.gadā, kad no Ebolas vīrusa nomira 20 cilvēki. No 2001.gada oktobra līdz 2002.gada februārim Ebolas vīruss nogalināja 73 cilvēkus Gabonā un Kongo. Ebolas vīruss savu nosaukumu ir guvis no upes Kongo Demokrātiskajā republikā, kur tas 1976.gadā tika atklāts un kur epidēmijas laikā 1995.gadā bojā gāja vairāk nekā 250 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu