Finanšu skandāls Rīgas domē. (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms nedēļas pilsētas mērs uz laiku no amata atstādināja Rīgas galveno finansistu Raimondu Krūmiņu. Īsti skaidrs, kas un kā, tur nav. It kā esot kaut kāds dokuments, kas varot likt domāt, ka Krūmiņš varētu būt bijis ne pārāk godīgs. Krūmiņš gan uzskata, ka tas viss ir no mušas uzpūsts zilonis, un šonedēļ gāja vēl trakāk – Krūmiņš paziņoja, ka Rīgas mērs Gundars Bojārs šķiežas ar naudu pa labi un pa kreisi un vispār viņš būtu no amata jāatstādina. Vārdu sakot, nu jau abi kungi darbojas pēc principa: kā tu man - tā es tev.

No amata atstādinātais Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Raimonds Krūmiņš vērsies pie reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Ivara Gatera, lūdzot izvērtēt RD priekšsēdētāja rīcību, kā rezultātā, iespējams, pašvaldības līdzekļi tērēti nelietderīgi. Savā vēstulē ministram Krūmiņš norāda, ka pilsētas nauda nelietderīgi tiek tērēta projektam “e-Rīga”, kas būtībā paredz atvieglot iedzīvotāju saskares iespējas ar domi un iegūt ātrākus pakalpojumus. Pārmetumi izteikti arī par īpašuma apsaimniekošanu un ziemeļu tuneļa nenotiekošās celtniecības uzraudzības apmaksu. Atstādinātais domes finansists lūdz izvērtēt šos faktus un, iespējams, lemt nu jau par Bojāra atstādināšanu. Par “e-Rīgas” projektu tika runāts arī pirms vairākiem mēnešiem, toreiz viss norima. Tad arī Krūmiņa rīcība nebija tik kardināla.

Raimonds Krūmiņš: “Tie pūliņi, ko ierēdniecība velta, lai novērstu iespējamos likuma pārkāpumus un pēc būtības arī pasargātu šos pašus politiķus no kļūmēm, viņi netiek novērtēti un netiek ņemti vērā. Pienāk brīdis, kad šie ierēdņi cieš, tai skaitā šinī gadījumā arī es. Tad neatliek nekādi citi rīki un līdzekļi, kā tikai ar publiskām metodēm, lai izvērtētu šo darījumu lietderību.”

Report.: Tiesības sniegt projektam sabiedrisko attiecību pakalpojumus un nākamajos trijos gados saņemt apmēram 380 tūkstošus latu pagājušajā vasarā ieguva uzņēmums “Media Tilts”. Divus ar pusi miljonus latu par projekta mārketinga izstrādi un realizāciju saņēma firma “CMS”, turklāt “CMS” konkursā bija vienīgā pretendente. Minēts arī tas, ka pašvaldība noslēgusi 1,8 miljonu latu vērtu līgumu ar “Microsoft Latvija” par nepieciešamās programmatūras izstrādi un iedarbināšanu.

Raimonds Krūmiņš: “Uzņemties stratēģisko partnerību firmai, kura pati ir produkta piegādātāja, manuprāt, nav pat īpaši jākomentē, tur pat ar pamatskolas izglītību un pat bez tās ir skaidrs, ka interešu konflikts ir neizbēgams.

Sandis Kolomenskis, “Microsoft Latvija” tirdzniecības vadītājs: “Mēs esam šajā konkrētajā situācijā iesaistīti divu amatpersonu strīdos. Mums ir ļoti žēl par to.”

Report.: Sava daļa kritikas ir vērsta arī Bojāra vietniekam Aivaram Kreitusam, kuram uzticēta atbildība par Daugavas tuneli. Kreitusa uzdevumā esot veikts konkurss par projekta uzraudzību desmit miljonu latu apmērā, lai gan celtniecība nerit. Kreituss apgalvo, ka tuneļa celtniecības projekts apstājies, līdz ar to nenotiek līdzekļu izšķērdēšana.

Aivars Kreituss: “Uzreiz jāpasaka, ka tā summa nav pat ieplānota budžetā un neviens santīms nav pat sākts tērēt.”

Report.: Domes vadība Krūmiņa rīcību vērtē kā izmisumu un apgalvo, ka vismaz mārketinga plāna izstrādes 2,5 miljoni vēl nav iztērēti.

Guntars Kukuls, RD informācijas un sabiedrisko attiecību daļas vadītājs: “Visi citi ir vainīgi, izņemot viņu pašu. Mani tiešām mazliet izbrīna šāda reakcija. Ja jau viņa saimniecībā viss būtu vislabākajā kārtībā, tad viņam nebūtu absolūta pamata uztraukties par šo pārbaudi, kura notiek. Nav vēl iztērēta nauda, nerunājot par to naudas summu. Viss tas ir tādā sākuma stadijā.”

Ivars Gaters, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: “Man no šiem dokumentiem paskatoties kļūst skaidrs, ka kaut kas ir sākts tērēt. Nav tā, ka tās ir tikai idejas tērēšanai. Ir sākts tērēt. Šie materiāli jau ir nodoti KNAB. Ja no likumiskās puses šis slēdziens būs, ka viss ir kārtībā, tad arī manis kā ministra rīcība ir atbilstoša, ka viss ir kārtībā.”

Report.: KNAB izvērtēs darbojošos personu – gan domes vadības, gan arī Krūmiņa lomu šajā kontekstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu