Latvijā tirgotas tabletes satur vēzi veicinošu vielu. (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā brīvi tiek tirgotas miega tabletes, kuru sastāvā ir melatonīns, viela, kura var veicināt visļaundabīgākā ādas vēža - melanomas rašanos, šodien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA). Liela deva miega hormona melatonīna ir uztura bagātinātāja "Tabletes veselīgam miegam" (Sleep Aid) sastāvā.

SIA "Aptiekas produkcija" ražotās tabletes "Sleep Aid" katra satur 2 miligramus melatonīna. Tomēr tās nopērkamas brīvi bez receptes ne vien aptiekās, bet arī higiēnas preču veikalos un citās tirdzniecības vietās. Kā NRA teikusi Latvijas Onkoloģijas centra poliklīnikas vadītāja, medicīnas zinātņu doktore Maritta Ņikitina, viņa neieteiktu lietot šo uztura bagātinātāju bez ārsta ziņas, jo "Sleep Aid" sastāvā ietilpstošais melatonīns veicina ādas pigmenta šūnu melanocītu veidošanos un, tāpat kā pārsauļošanās, var stimulēt ādas visļaundabīgākā audzēja – melanomas – veidošanos. Ārste brīdina - pirms sākat "Sleep Aid" lietošanu, noteikti jākonsultējas ar ārstu. Sporta ārsts un pretnovecošanas speciālists Kārlis Ullis melatonīnu ieteicis lietot uzmanīgi, līdz 50 gadu vecumam nepārsniedzot 0,5 miligramus - šajā gadījumā ceturtdaļtableti - vienu vai divas reizes nedēļā, ja apgrūtināta iemigšana. Turpretim šo zāļu ražotāja SIA "Aptiekas produkcija" norādījusi uz melatonīna dabiskumu un līdzību ar baldriānu, nepieminot, ka "Sleep Aid" nav lietojams ik vakaru, norāda NRA. Labklājības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Gita Rūtiņa NRA sacījusi, ka bez ārsta ieteikuma nelietotu pat viņas departamenta pakļautībā esošā Latvijas Pārtikas centrā reģistrētus uztura bagātinātājus. Ja preparāta ražotājs nepiedāvā produktu reģistrēt Valsts zāļu aģentūrā kā medikamentu, tad to var reģistrēt kā uztura bagātinātāju Latvijas Pārtikas centrā. Pirmajā gadījumā reģistrācija ir dārgāka un medikamentu rūpīgi pārbauda, un tas, iespējams, veicina tā reģistrēšanu kā uztura bagātinātāju. Rūtiņa gan atcerējās gadījumu, kad LPC atteikusi reģistrēt minerālūdeni, jo uz tā bija uzraksts "ārstniecisks". Jāpiebilst, ka uz "Sleep Aid" kārbiņas nav šāda vārda. Arī formāli neesot iemesla atteikt "Sleep Aid" reģistrēšanu. "Latvijā nav neviena, kas varētu aizliegt bīstamu uztura bagātinātāju tirdzniecību," NRA paudis kāds farmaceits.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu