Vulkāna lava applūdina Gomas pilsētu Kongo .

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vulkāna lava piektdien applūdināja Kongo Demokrātiskās Republikas austrumu daļas lielāko pilsētu Gomu, liekot daudziem desmitiem tūkstošu tās iedzīvotāju bēgt pāri robežai uz Ruandu.

Njiragongo vulkāna lava sadalījusi pilsētu divās daļās, un plašus pilsētas rajonus aptvērušas liesmas. Pilsētā dzīvo ap 400 000 iedzīvotāju un līdz divām trešdaļām pilsētas iedzīvotāju ir pārbēguši uz Gisenji pilsētu Ruandā, paziņoja ANO Humanitāro lietu koordinēšanas dienesta amatpersona Dominiks Garsēns. Viņš sacīja, ka lava turpina applūdināt pilsētu. "Tā ir katastrofa. Iespējams, ka puse iedzīvotāju kļūs par bezpajumtniekiem," viņš teica pa telefonu no Ruandas galvaspilsētas Kigali. Pagaidām nav oficiāli ziņots par upuriem, tomēr amatpersonas baidās, ka ne visi iedzīvotāji varētu būt paspējuši aizbēgt no nāvējošās straumes. 10 kilometru attālumā no pilsētas esošā vulkāna lava 60 metru platumā plūst cauri pilsētai, nosvilinot visu savā ceļā. Humānās palīdzības dienesti gatavojas nosūtīt palīdzības konvojus uz Gomu un Gisenji, sacīja Garsēns. Stihija ir lielā mērā izolējusi Gomu no pārējās Kongo DR teritorijas - ziemeļos to ieskauj vulkānu grēda, dienvidos atrodas Kivu ezers, bet austrumos - kaimiņvalsts Ruanda. Savukārt uz rietumiem no pilsētas valda nedrošība - etnisko kaujinieku grupējumu uzbrukumi pēdējo gadu laikā likuši daudziem ciemu iedzīvotājiem meklēt patvērumu pilsētā. Gomu kontrolējošais nemiernieku grupējums - Kongolēziešu kustība par demokrātiju - jau licis visiem pilsētas iedzīvotājiem doties projām. Robeža ar Ruandu ir ļaužu pilna, jo lielākā daļa Gomas iedzīvotāju centās pāriet robežu dažu stundu laikā ceturtdienas naktī un piektdienas rītā, radot plašu haosu. 1977.gada 10.janvārī Gomā gāja bojā gandrīz 2000 cilvēku, kad 30 minūšu laikā izvirdušais vulkāns pilsētā iepludināja lavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu