Miljonārs Bēmiss vēlas vēlreiz pārmeklēt nogrimušo prāmi "Estonia".

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikāņu biznesmenis un zemūdens pasaules pētnieks Gregs Bēmiss juniors otrdien paziņoja, ka pagājušajā nedēļā iesniedzis protestu pret starptautisko nolīgumu, kas ierobežo piekļūšanu Baltijas jūrā nogrimušajam prāmim "Estonia", kura katastrofā 1994.gada septembrī gāja bojā 852 cilvēki, raksta ASV avīze "Albuquerque Journal".

Bēmiss vēlas atgriezties pie prāmja "Estonia" vraka, ko viņš kopā ar ūdenslīdēju komandu apmeklēja pagājušajā gadā, un atrisināt ar tā nogrimšanu saistītos jautājumus. "Vēl ir daudz darba, un mēs esam atklājuši pietiekami daudz, lai atvērtu Pandoras lādīti," teica Bēmiss. "Tagad mums jāsper nākamais solis un jāpastrādā rūpīgāk." Ar holandiešu advokāta starpniecību Bēmiss Somijā iesniedzis apelāciju pret tiem līguma noteikumiem, kuros astoņas valstis aizliedz saviem pilsoņiem piekļūt kuģim. ASV nav parakstījušas šo līgumu, taču Zviedrija iebilda, kad Bēmiss un viņa komanda, kurā lielākoties bija vācu ūdenslīdēji, apmeklēja katastrofas vietu 2000.gada augustā. Zviedrijas varas iestādes aicināja Bēmisu un viņa toreizējo partneri, Vācijas filmu producenti Jutu Rābi netuvoties vrakam. Holandiešu advokāts un konsultants jūras tiesību jautājumos attiecībā uz avarējušiem kuģiem Eke Bestens iesniedzis apelāciju Somijas Tieslietu ministrijai, norādot, ka astoņu valstu nolīgums pārkāpj 1982.gadā noslēgto Jūras konvenciju, teica Bēmiss. Viņš uzsver, ka nolīgums patiesībā "okupē" jūru un okeāna gultnes teritoriju. "Estonia" bojāejas izmeklēšanas komisija, ko vadīja Somija un kurā ietilpa Zviedrijas un Igaunijas pārstāvji, savulaik konstatēja, ka kuģis nogrimis, kad vētrā atvērās tā priekšējā lūka un ūdens pārplūdināja klāju, kurā bija novietotas automašīnas. Zviedrijas varas iestādes iebilst, ka neesot pierādījumu, kas apstiprinātu citu kuģa nogrimšanas iemeslu. Bēmiss pieļauj, ka valdība varētu kaut ko slēpt. "Man ir tāda nojauta," viņš teica. Dažu bojāgājušo ģimenes locekļi arī piekrīt slēpšanas teorijai, bet citi ar pateicību raugās uz Bēmisa pūliņiem. Pirmdien viņš atzina, ka neesot konsultējies ne ar vienu no bojāgājušo ģimenēm pirms apelācijas iesniegšanas. Pēc viņa teiktā, apelācijas izmaksas viņš sedzot no saviem līdzekļiem atšķirībā no augusta ekspedīcijas, kuras izdevumus, kas sasniedza aptuveni 200 tūkstošus dolāru, viņš sedzis kopā ar Rābi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu