11.septembris - brūce, kas nedzīst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2001. gada 11. septembrī ASV satrieca nepieredzēta mēroga terorakts, kurā dzīvību zaudēja teju 3000 cilvēku un tūkstošiem citu tika ievainoti. Lai arī kopš tā laika pagājuši 17 gadi, ASV sabiedrībā atmiņas par traģēdiju joprojām ir spilgtas un liels skaits glābšanā iesaistīto cilvēku gadiem piedzīvo veselības problēmas. Izrāviens DNS analīzes tehnoloģijās ļauj turpināt terorakta upuru identifikāciju, taču daudzām ģimenēm joprojām nav cerību pienācīgi apglabāt savus tuviniekus.

2011. gadā ASV Kongress izveidoja 11. septembra terorakta upuru kompensāciju fondu. Līdz šā gada augusta beigām bija pieteikušies 20 874 cilvēki, kuriem pienākas kompensācijas, un kopumā tika izmaksāti vairāk nekā 4,3 miljardi ASV dolāru. 

Kompensācijas pienākas vairāk nekā 16 000 glābšanā un sakopšanā iesaistītajiem cilvēkiem, kuri darbojās Pasaules tirdzniecības centra apkārtnē Ņujorkā - policisti, ugunsdzēsēji un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti, vēsta raidorganizācija ABC.

VIDEO: Atskats uz šausminošajiem 11. septembra teroraktiem

2001. gada 11. septembrī dzīvību zaudēja 23 policisti un 343 ugunsdzēsēji. Taču turpmākajos gados no veselības problēmām, kas saistītas ar teroraktu, miruši vēl 156 policisti un 182 ugunsdzēsēji. "Līdz pat šai dienai mēs katru gadu bez izņēmuma zaudējam policistus," norādīja Ņujorkas policijas departamenta pārstāvis Terenss Monahans. "Varoņu saraksts aug katru gadu, un galu tam neredz," sacīja Ugunsdzēsības dienesta runasvīrs Dens Nigro.

Foto: SCANPIX

Pēdējo 17 gadu laikā attīstījušās DNS analīžu tehnoloģijas, kas ļāvušas identificēt lielāko skaitu zem gruvešiem aprakto cilvēku.

2001. gada 11. septembrī pavisam tika nolaupītas četras lidmašīnas. Lielākais uzbrukums bija Dvīņu torņiem jeb Pasaules tirdzniecības centram Manhetenā. Oficiālais bojāgājušo skaits - 2753 cilvēki, ieskaitot bezvēsts pazudušos. Tikai 1642 jeb apmēram 60% no tiem tikuši oficiāli identificēti, norāda aģentūra "Reuters".

Foto: SCANPIX

Pēdējo piecu gadu laikā, pateicoties DNS analīžu tehnoloģiju attīstībai, identificēti pieci upuri. Taču upuru ģimenēm mirstīgo atlieku identifikācija ir vājš mierinājums. Daudzas ģimenes cīnās pret Ņujorkas plāniem izveidot parku izgāztuvē, kur atrodas 1,8 miljoni tonnu Dvīņu torņu gruvešu.

"Mēs esam pateicīgi, ka identifikācija turpinās, taču būtu iespējams iegūt vairāk materiāla, ja pilsēta būtu mūs vairāk ņēmusi vērā," sacīja Daiena Horninga. Viņa darbojās neveiksmīgajā tiesas procesā par parka izbūves bloķēšanu, ko ierosināja kustība "World Trade Center Families for Proper Burial" ("Pasaules tirdzniecības centra ģimenes par pienācīgu apglabāšanu").

Horninga teroraktā zaudēja 26 gadus veco dēlu Metjū, kurš bija datubāzu administrators apdrošināšanas kompānijā. Tās birojs atradās Ziemeļu torņa 95. stāvā. Metjū mirstīgās atliekas tika identificētas neilgi pēc notikušā, taču māte turpināja cīņu par ģimeņu tiesībām apglabāt 11. septembrī zaudētos tuviniekus.

Foto: SCANPIX

Lai varētu ierīkot parku, izgāztuve tika pārklāta ar zemes un citu materiālu kārtu, lai atmosfērā nenonāktu indīgas gāzes no gruvešiem, kuros notika sadalīšanās process. 2009. gadā pret pilsētas valdību tika iesniegta prasība par nolaidīgu apiešanos ar traģēdijas upuru mirstīgajām atliekām, taču apelāciju tiesa apsūdzības atzina par nepietiekamām, lai turpinātu tiesāšanos. Ņujorkas amatpersonas tolaik teica, ka neesot gribējušas aizskart upuru ģimenes.

Šogad tika izstrādāta jauna metode, kas no pulverī saberztiem kaulu fragmentiem ļauj efektīvāk iegūt DNS. Jaunā tehnoloģija varētu palīdzēt identificēt mirstīgās atliekas, kas iepriekš tika uzskatītas par neglābjami sabojātām, jo tās bija skāris pārāk liels lidaparātu degvielas daudzums vai karstums.

"Mēs atgriezīsimies pie tām pašām atliekām, ko esam mēģinājuši identificēt piecas, 10, 15 reizes," paziņoja tiesu ekspertīzes laboratorijas vadītājs Marks Dezairs. "Mēs veidojam DNS profilus no atliekām, ko iepriekš nebija nekādu cerību identificēt."

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu