Putins ierodas Krievijas militārajās mācībās "Vostok-2018" (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins ceturtdien ieradies Aizbaikāla novadā Sibīrijā, kur notiek liela apmēra militārās mācības "Vostok-2018". Video, kurā redzamas mācības un Putina uzruna, tika demonstrēts Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītā propagandas telekanāla "Zvezda" ēterā.

VIDEO: Militārās mācības "Vostok-2018" Krievijā

"Es gribu izteikt īpašu pateicību karavīriem no Ķīnas Tautas Republikas un Mongolijas," teica Putins. "Mūsu pienākums Krievijai - es tagad vēršos pie Krievijas karavīriem - mūsu pienākums pret tēvzemi ir būt gataviem aizstāvēt tās suverenitāti, drošību un nacionālās intereses."

Trešdien Putins apmeklēja Vladivostokas ekonomikas forumu, kur tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Lai uzsvērtu abu valstu satuvināšanos, Putins un Sji foruma laikā papildus runām par "dažādu vienošanos" parakstīšanu pozēja fotogrāfiem, kopīgi gatavojot pankūkas ar ikriem un saskandinot degvīna glāzītes.

Saskaņā ar Krievijas sniegtajām ziņām, manevros piedalīsies piedalīšoties 300 000 karavīru, 1000 lidaparātu, 36 000 tanku, bruņutransportieru un citu spēkratu, kā arī līdz 80 kuģiem.

Taču rietumvalstis iepriekšējos gados apšaubījuši skaitļus, ko Krievija nosauc, izziņojot liela mēroga militārās mācības. Pagājušogad Krievijā un Baltkrievijā notika manevri "Zapad-2017", kuros, saskaņā ar Krievijas sniegto informāciju, piedalījās 12 700 karavīru. NATO pēcāk norādīja, ka Krievija slēpusi patieso manevru dalībnieku skaitu, un dažas alianses austrumu dalībvalstis pieļāva, ka patiesībā tajos piedalījās vairāk nekā 100 000 karavīru.

Putina un Sji tikšanās signalizē par Krievijas ekonomisko interešu padziļināšanos Āzijā.

Mācības sarīkotas laikā, kad pastāv saspīlējums Krievijas un Rietumu attiecībās. 

Komentējot manevrus, NATO otrdien brīdinājusi, ka Krievija gatavojoties "plaša mēroga konfliktam". Šie manevri "demonstrē Krievijas fokusēšanos uz sagatavošanos liela mēroga konfliktam", teikts NATO pārstāves Oanas Lungesku izplatītajā paziņojumā. "Tas atbilst tendencei, kuru novērojam jau zināmu laiku, - arvien pašpārliecinātākā Krievija ievērojami palielina aizsardzības budžetu un savu militāro klātbūtni."

VIDEO: Putins ierodas Krievijas militārajās mācībās "Vostok-2018"

"Pēdējo gadu laikā mēs esam pieredzējuši ievērojamu Krievijas militāro nostiprināšanos, tostarp Baltijas un Melnās jūras, kā arī Vidusjūras reģionos," teikts alianses paziņojumā. "Turklāt Krievija parādījusi, ka tā ir gatava lietot militāro spēku pret saviem kaimiņiem, piemēram, Ukrainu un Gruziju."

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu