Pedofilija Vācijas katoļu baznīcā: mācītāji seksuāli izmantojuši tūkstošiem bērnu

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Vācijā 60 gadu laikā ziņots par 3677 pedofilijas gadījumiem katoļu baznīcas aprindās. Vairāk nekā puse upuru vēl nebija sasniegusi 13 gadu vecumu, un vairums no tiem bija puikas, ziņo vācu žurnāls "Der Spiegel".

Vairākas vācu universitātes pētījumā apkopoja pieejamos datus par pedofilijas gadījumiem Vācijas garīdzniecībā laikā no 1946. līdz 2014.gadam. 

Kopumā dzimumnoziegumus pret bērniem šajā laikā pastrādājuši 1670 mācītāji.

Katrs sestais gadījums klasificēts kā izvarošana. 75% gadījumu varmākas savus upurus bija iepazinuši baznīcā.

Pētījums iznācis laikā, kad sabiedrībā ar jaunu sparu atsākušās diskusijas par pedofiliju un tās slēpšanu katoļu baznīcās visā pasaulē. Pāvests Francisks solījis atbalstīt upurus viņus centienos saukt noziedzniekus pie taisnības, taču pāvesta virzienā vērsti pārmetumi par rīcības trūkumu pagātnē.

"Mēs zinām seksuālās vardarbības apmēru, ko parādīja pētījums. Tas mūs satrauc, un mums par to kauns," pētījuma pasūtītāja - Vācijas Bīskapu konferences - vārdā teica tās pārstāvis Stefans Akermans.

Pētījuma mērķis bija izgaismot "šo baznīcas tumšo pusi - gan cietušo dēļ, gan arī tāpēc, lai paši varam saskatīt kļūdas un darīt visu, lai tās neatkārtotos", uzsver Akermans.

Pētījuma autori uzsver, ka izmantoti tikai pieejamie dati un ka patiesībā problēmas apmēri, visticamāk, ir vēl plašāki. Daudzos gadījumos dokumenti par varmākām tikuši "iznīcināti vai mainīti", kas traucē objektīvi novērtēt patiesos pedofilijas apmērus Vācijas katoļu baznīcā.

Apsūdzētie mācītāji bieži vien tika pārcelti uz citām draudzēm, nebrīdinot par iepriekšējā darba vietā pastrādātajiem noziegumiem. Baznīcas iekšējās izmeklēšanas tika turpinātas tikai par apmēram trešdaļu apsūdzēto mācītāju, un lielā daļā gadījumu tas beidzās ar minimālām sankcijām vai arī lieta vienkārši tika izbeigta, norāda raidorganizācija "Deutsche Welle".

Turklāt nepilngadīgo seksuāla izmantošana nav problēma, ko katoļu baznīca atstājusi pagātnē, jo jauni gadījumi fiksēti vēl 2014.gadā - pētījumā analizētā perioda pēdējā gadā, norāda autori.

Pētījuma veidotāji vairījās nosaukt iemeslus, kāpēc pedofilija ir tik izplatīta garīdzniecības aprindās, taču norādīja, ka viens no potenciālajiem riska faktoriem varētu būt celibāts.

Apsūdzības par pedofiliju Vācijas katoļu baznīcā nāca gaismā 2010.gadā, kad jezuītu skolas vadītājs Berlīnē publiski izteicās par garīdznieku dzimumnoziegumiem pret skolēniem vairāku desmitu gadu garumā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu