Interaktīvā un izglītojošā centrā Gulbenē var izzināt dzelzceļa vēsturi, tagadni un nākotni (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Dzelzceļa nozare ir aizraujoša, interesanta un pārsteigumiem bagāta, par to šobrīd ikviens var pārliecināties nupat kā atklātajā centrā “Dzelzceļš un tvaiks”, kas atrodas Gulbenes dzelzceļa stacijā. Tajā izvietotas vairāk nekā 20 interaktīvas ierīces, kas ne vien iepazīstina un izglīto par šo jomu, bet ļauj ikvienam interesentam pašam izmēģināt prasmes, piemēram, kļūstot par mašīnistu vai vadot pasaulē ātrāko un modernāko vilcienu, kas spēj sasniegt ātrumu pat 600 kilometrus stundā.

Stacijas ēkas pirmajā stāvā ikviens var izzināt dzelzceļa vēsturi, iepazīt ar to saistītas tehniskas un inženierzinātņu jomas, komunikāciju veidus un drošību dzelzceļa tuvumā, izmantojot interaktīvās un izglītojošās ierīces. Kā stāsta centra vadītājs Nils Kārkliņš, šobrīd vislielākā apmeklētāju interese ir par uzdevumu, kurā pašam jāpiekrauj vilciena vagons, iespēju nofotografēties kā vēsturiskas lokomotīves vadītājam, bildi uzreiz saņemot e-pastā, kā arī par kasi, kurā, ierakstot savu sapņu ceļojuma galamērķi, var saņemt izdrukātu biļeti uz vēlamo vietu. Novērojumi liecina, ka bērni bieži vēlas aizbraukt uz Angliju, Norvēģiju un pat Mēnesi, savukārt kāds gados vecāks pāris vēlējies doties uz laimes zemi.

Centrs veidots tā, lai interesanti būtu dažāda vecuma apmeklētājiem un katrs varētu atrast sev tīkamāko nodarbi. Centru apmeklējušas arī vairākas skolēnu grupas, un kāds fizikas skolotājs bijis sajūsmā, ka audzēkņiem iespējams parādīt dažādus fizikas likumus, tos demonstrējot ar konkrētajām ierīcēm jaunajā centrā, ne tikai par tiem lasot mācību grāmatā, piemēram, var aplūkot, kā darbojas dīzeļdzinējs, un izmēģināt, kā spēki darbojas trīšu mehānismā.

Viena no problēmām, kas īpaši aktualizēta pēdējos gados, ir lielais bojāgājušo un cietušo skaits negadījumos uz dzelzceļa sliedēm, tāpēc centra iekārtā “Dzelzceļš un drošība”, uzliekot austiņas ar mūziku, var censties saklausīt vilciena tuvošanos. Centra vadītājs atklāj, ka jaunieši bieži paši ir pārsteigti, ka vilciena skaņas signālus sadzirdēt ir grūti, ja vienlaikus klausās mūziku, tāpēc aizdomājas, ka sliežu tuvumā jābūt īpaši piesardzīgiem un austiņas jāizņem, lai lieki neriskētu ar savu dzīvību.

Jaunais centrs atrodas dzelzceļa stacijas ēkā, un, kā stāsta centra vadītājs Nils Kārkliņš, vairāki jaunās tūrisma vietas apmeklētāji atklājuši, ka šeit senāk strādājuši vai arī ceļojuši no stacijas ēkas, tāpēc jūtas gandarīti, ka šajā mājā atkal notiek rosība.

Kā informē Gulbenes novada pašvaldības aģentūras "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste Zane Logina, jaunais centrs izveidots, aģentūrai sadarbojoties ar vairāk nekā 40 uzņēmējiem un iestādēm, kā arī augstskolām – Vidzemes Augstskolu, Rīgas Tehniskās universitātes Cēsu filiāli, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju un ierīču autoru Ingmāru Grīnbergu.

Centra interaktīvo ierīču skaits tiks pakāpeniski palielināts aptuveni līdz 60 ierīcēm, 2019. gadā tās izvietojot arī stacijas ēkas otrajā stāvā.

Inovatīvais un izglītojošais centrs “Dzelzceļš un tvaiks” atvērts katru dienu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu