Japānas zonde nosūta uz asteroīdu divus pašgājējus robotus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Japānas izpētes zonde "Hayabusa2" piektdien nosūtījusi divus pašgājējus robotus uz asteroīdu, lai vāktu informāciju par Saules sistēmas rašanos un dzīvības izcelšanos.

Japānas Kosmosa izpētes pārvalde (JAXA) paziņoja, ka apstiprinājums par abu robotu "Minerva-II-1" piezemēšanos uz asteroīda "Ryugu" būs jāgaida līdz sestdienai, kad tiks saņemti dati.

Pēc piezemēšanās abi roboti, kuru diametrs ir tikai 18 centimetri, asteroīda vājās gravitācijas dēļ lēkās pa tā virsmu, sasniedzot pat 15 metru augstumu paliekot gaisā līdz 15 minūtēm, ar sensoriem un kamerām pētot asteroīda fiziskās īpašības.

Ja misija būs veiksmīga, tā būs pirmā kustīgā, robota veiktā asteroīda virsmas izpēte.

Zonde "Hayabusa2" 300 miljonu kilometru attālumā esošo asteroīdu "Ryugu" pēc trīs gadu ceļojuma sasniedza šī gada jūnijā un novietojās aptuveni 20 kilometru augstumā virs tā.

Nākamajā mēnesī plānots, ka zonde izšaus divus kilogramus smagu vara lādiņu uz asteroīdu, radot nelielu krāteri, no kura savāks materiālu paraugus, ko gadu tūkstošiem nav skāris saules vējš un radiācija.

Ja viss noritēs pēc plāna, asteroīda paraugi uz Zemes atgriezīsies 2020.gada beigās.

Zinātnieki cer atrast organisko materiālu un ūdens pēdas, kas varētu dot atbildes uz jautājumiem par dzīvību, tostarp par to, vai materiāli no kosmosa palīdzējuši rasties dzīvībai uz Zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu