Tiesa uzlikusi "Latvijas Televīzijai" pienākumu nodrošināt LRA premjera amata kandidāta dalību šī vakara debatēs (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Administratīvā rajona tiesa ir apmierinājusi politisko partiju apvienības "Latvijas Reģionu apvienība" (LRA) pagaidu aizsardzības līgumu un uzlikusi VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) pienākumu nodrošināt partijas premjera amata kandidāta dalību piektdienas vakara premjera kandidātu debatēs, aģentūrai LETA pavēstīja Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama pārstāve Ilze Butkus.

LRA vērsās tiesā ar mērķi panākt tās premjera amata kandidāta iekļaušanu "LTV1" premjera amata kandidātu debatēs, jo LTV noteica, ka debatēs piedalīsies tikai to politisko spēku pārstāvji, kas saskaņā ar pētījumu centra "SKDS" aptauju par 2018.gada jūliju ir pārsnieguši 2% reitinga robežu, skaidroja tiesā.

Tiesa savā saīsinātajā lēmuma pirmšķietami atzina, ka LTV ir rīcības brīvība noteikt priekšvēlēšanu raidījumu norises kārtību un sadalīt raidlaiku starp politiskajām partijām. Tas nozīmē, ka katrai politiskajai partijai piešķiramais raidlaiks var būt atšķirīgs, ievērojot tās nozīmīgumu un aktualitāti vēlētāju vidū.

LTV kā kritēriju ir izvēlējusies tieši politisko partiju aktualitāti un nozīmīgumu vēlētāju vidū. Tiesa atzina izvēlēto kritēriju par pieļaujamu. Vienlaikus tiesa secinājusi, ka LTV šo kritēriju ir piemērojusi nepareizi, tādējādi pieļaujot rīcības brīvības izmantošanas kļūdu.

Proti, "Latvijas Televīzija" arī noslēdzošajam debašu ciklam ir ņēmusi vērā 2018.gada jūlija datus, kas objektīvi neatspoguļo aktuālo situāciju šobrīd. LTV, izstrādājot rīcības plānu priekšvēlēšanu raidījumiem, bija jārēķinās, ka situācija var mainīties, un jāparedz iespēja ņemt vērā aktuālos datus, skaidroja tiesā.

"Ja LTV mērķis ir informēt vēlētājus par aktuālajām un politiski nozīmīgākajām partijām, tad jūlija datu izmantošana šobrīd šo mērķi vairs nesasniedz. Pieteicēja saskaņā ar datiem par augustu un septembri atbilst LTV izstrādātajam kritērijam," norādīja tiesā.

Tiesa noteica, ka lēmums izpildāms nekavējoties.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no pilna lēmuma sastādīšanas dienas. Pilns lēmums tiks sastādīts 2018.gada 19.oktobrī.

Septembra vidū atbalsts LRA pēc SKDS datiem bija 2,2%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu