Partiju līderi: šobrīd nav skaidrs, cik laika prasīs valdības veidošana (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets".
Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets". Foto: Zane Bitere/LETA

Septiņu 13.Saeimā ievēlēto partiju līderi svētdien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pauda viedokli, ka šobrīd neesot zināms, cik daudz laika prasīs jaunās valdības izveidošana. Sarunas būšot grūtas, tomēr partijas esot gatavas kompromisiem.

“Saskaņas” līderis Nils Ušakovs uzskata, ka būtu tikai loģiski, ja prezidents valdības veidošanu uzticētu vēlēšanu uzvarētājiem - “Saskaņai”.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvis Krišjānis Feldmanis pauda cerību, ka izdosies izveidot stabilu valdību, kas varētu nostrādāt visu 13.Saeimas sasaukuma laiku.

“KPV LV” pārstāvis Atis Zakatistovs norādīja, ka lēmums par koalīcijas veidošanu nav vienkāršs. Viņš svētdien nevarēja sniegt sīkāku partijas redzējumu, solot sīkāku informāciju sniegt tuvākajās dienās.

Arī “Attīstībai/Par” vēl nav pieņēmusi konkrētus lēmumus, uzsvēra partijas pārstāvis Juris Pūce.

Viņš uzskata, ka sagaidāmas ilgstošas sarunas. Vispirms tās varētu būt divpusējās sarunas, kas varētu iezīmēt iespējamās koalīcijas aprises.

Pūce uzsvēra, ka jo vairāk partneru, jo ilgāks laiks būs nepieciešams sarunām.

Viņš gan ir optimistiski noskaņots par sarunu norisi un cer, ka valdība agrāk vai vēlāk tiks izveidota.

Pūce gan nezina, kā sarunas izvērtīsies realitātē.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars norādīja, ka partijas iekšienē vēl nav bijušas plašas diskusijas par valdības veidošanu.

Viņš gan uzsvēra, ka lielāko atbalstu saņēmušajām partijām ir jāizrāda iniciatīva sarunās.

Dzintars norāda, ka priekšroka valdības veidošanai būtu jādod vienai no latviskajām partijām, kas saņēmusi lielāko vēlētāju atbalstu - “KPV LV” jeb JKP.

Arī ZZS pārstāvis Armands Krauze uzskata, ka iniciatīva jāuzņemas partijai, kas ieguvusi lielāko atbalstu. Tā kā, ar “Saskaņu” neviens īsti negribot runāt, tad jāskatās “KPV LV” un JKP virzienā.

Krauze arī uzskata, ka ZZS ir gatava runāt un pauda pārliecību, ka vienoties ir iespējams.

Jaunās Vienotības pārstāvis Krišjānijs Kariņš uzskata, ka vispirms esot jāmeklē, kas ir kopsaucēji un par kādiem veicamajiem darbiem partijas var vienoties.

Izaicinājums gaidāmajām sarunām ir liels. Jaunā Vienotība ir gatava runāt un būt elastīga, norādīja Kariņš.

Ušakovs arī pauda viedokli, ka esot maz ticams, ka koalīcija bez “Saskaņas” neesot ilglaicīgs risinājums.

Kā vēstīts, Pirmo vietu 13.Saeimas vēlēšanās ar 19,91% ieguvusi partija "Saskaņa", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti. Otrajā vietā ar 14,06% ierindojas "KPV LV", bet trešajā - Jaunā konservatīvā partija, par kuru savu balsi atdevuši 13,6% vēlētāju.

Ceturto vietu ar 12,04% patlaban ieņem apvienība "Attīstībai/Par!", piekto - Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", par kuru nobalsojuši 11,03% balsstiesīgo, bet sesto - Zaļo un zemnieku savienība, kas savākusi 9,96% balsu. Ar 6,67% Saeimā iekļūst arī "Jaunā Vienotība", iepriekš ziņoja LETA.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu