Trampisma iezīmes uz jaunās politiskās skatuves? Gobzems tiešajā ēterā aizvaino žurnālistu (87)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Trampisma iezīmes šajā priekšvēlēšanu kampaņā bijušas klātesošas visā tās garumā. Jebkuras konkrētam politiskajam spēkam neglaimojošas informācijas saukšana par "viltus ziņām", melošana un personīgi aizvainojoši uzbrukumi žurnālistiem diemžēl jau kļuvuši par jaunās politiskās telpas ikdienu, arī 7. oktobra vakarā.

Līdzīgi kā ASV prezidents Donalds Tramps, kura preses sekretārs Šons Spaisers vēl pagājušā gada janvārī apvainoja medijus par viņa inaugurācijas ceremonijas bildes viltošanu (pēc Spaisera domām, inaugurāciju apmeklēja ievērojami lielāks cilvēku daudzums, nekā bija norādīts mediju uzņemtajā fotogrāfijā), KPV LV premjera kandidāts Aldis Gobzems pēc vēlēšanām ir sācis savas politiķa gaitas ar uzbrukumiem presei. 

Dienu pēc vēlēšanām, 7.oktobra vakarā, Latvijas Televīzija (LTV) rīkoja diskusiju, uz kuru bija aicināti septiņu Saeimā ievēlēto politisko spēku premjera kandidāti, ieskaitot partijas KPV LV premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu. Diskusijā piedalījās arī pazīstamais žurnālists Māris Zanders. Diskusiju vadīja žurnālists Guntis Bojārs. Diskusijas gaitā Gobzema un Zandera starpā uzšķīlās konflikts, kā rezultātā Zanders pameta studiju.

Zanders diskusijas ietvaros norādīja, ka priekšvēlēšanu laikā partijas viena pār otru lējušas daudz dubļu.

Žurnālists sacīja, ka viņam nav saprotami, kā var savus konkurentus noliet ar samazgām, bet jau nākamajā pēcvēlēšanu rītā "pāršķirt jaunu lapu" un sākt ar tiem pašiem cilvēkiem sarunas".

"Kāds signāls tiek dots, ja pirms vēlēšanām viens otram gāž virsū visu, ko var, pēc tam pāršķiram jaunu lappusi un ar šiem pašiem cilvēkiem kopā strādājam? Ja jau necieš viens otru, tad necieš viens otru," sacīja Zanders.

Uz to Gobzems ārpus konteksta pajautāja: "Kas ir svarīgāk - personīgās emocijas vai atbildība par mūsu valsti?".

Zanders atbildēja, ka viņš runā par to, ka svarīgi ir neapliet vienam otru ar dubļiem, uz ko Gobzems savā ierastajā manierē atcirta, ka to darījušas ne vien partijas, bet arī mediji, tostarp pats Zanders.

Šī piebilde Zanderu sadusmoja, viņš pieprasīja Gobzemam nosaukt kaut vienu publikāciju, kurā viņš negatīvi būtu izteicies par KPV LV. 

Tā kā Gobzems konkrētu rakstu nosaukt nevarēja, Zanders viņu nosauca par meli un pēc brīža studiju pameta.

Temats par KPV LV komunikāciju ar medijiem šovakar tika aktualizēts arī raidījumā "Nekā personīga", kurā svētdienas vakarā tika iztaujāts viens no KPV LV līderiem Didzis Šmits.

Raidījumā tika demonstrēts sižets no partijas pasākuma, kurā tika sagaidīti vēlēšanu rezultāti. TV3 žurnālista interviju ar Ati Zakatistovu pārtrauca Aldis Gobzems, kurš piepeši pienāca un komandas biedram paziņoja:

"Nerunā ar "Nekā personīga", viņi ir nopirkts medijs, kas taisa sižetus pēc pasūtījuma." 

Šmits izvairījās no atbildes uz jautājumu "vai jums nav kauns par to, kā jūsu kolēģi priekšvēlēšanu laikā komunicēja ar žurnālistiem".

"Man ir šoks par to, kā mediji ietekmē politiskos procesus, priekšā bīdot savas politiskās simpātijas." Viņš izvairījās vērtēt savu partijas biedru uzbrukumus medijiem, paužot, ka "katram ir savs komunikācijas stils" un "mēs esam katrs savādāks cilvēks".

Rīt partijas vadībā notikšot sanāksme, kurā tikšot runāts arī par to, kāda būs turpmākā komunikācija ar žurnālistiem. "Mēs esam nopietns politisks spēks", kas, protams, komunicēšot ar žurnālistiem, sacīja Šmits. 

TVNET jau ziņoja, ka pēc Gobzema rīkojuma KPV LV biedri atteikušies runāt arī ar žurnālu IR. Kad izdevuma žurnāliste nedēļu pirms vēlēšanām neatlaidīgi centās atrast kaut vienu partijas biedru, kurš skaidri atbildētu uz jautājumu, vai KPV LV būtu gatavi veidot koalīciju ar "Saskaņu", no aptuveni 20 uzrunātajiem teju visi kā viens paziņoja, ka ar šo mediju nerunāšot, jo tas partijai esot daudz "laba" nodarījis. Savukārt vēlēšanu naktī Artuss Kaimiņš saviem biedriem aizliedzis runāt ar medija žurnālisti Indru Spranci, kura bija ieradusies partijas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā. Kaimiņš pieprasīja žurnālistei atvainoties, nepaskaidrojot, par ko tieši, savukārt visi partijas biedri disciplinēti un bez jautājumiem Kaimiņa pavēli izpildīja un uz žurnālistes jautājumiem atteicās atbildēt.  

Gobzema un Kaimiņa "melnajā sarakstā" nokļuvis arī pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", un priekšvēlēšanu diskusijās ne vienu vien samazgu spaini saņēmuši arī sabiedriskās televīzijas žurnālisti

LTV rīkotās diskusijas pirmās daļas izskaņā "Attīstībai"/"Par" premjera kandidāts Juris Pūce Gobzemam norādīja: "Šī ir kāda piektā pēcvēlēšanu diskusija, kurā es no partijas KPV LV pārstāvjiem dzirdu pārmetumus žurnālistiem.

Domāju, ka tas ir jābeidz, jo, ja mēs gribam strādāt valdībā, mums būs vajadzīga laba sadarbība ar masu medijiem, jo tas ir veids, kā mēs iedzīvotājiem nododam informāciju. "Facebook" ieraksti, kurus skatās 100 vai vairāk cilvēku, nav vienīgais veids [kā nodot informāciju]."

Gobzems sev ierastajā manierē šo situāciju vēlāk komentējis portālā "Facebook": "Māri, es atvainojos, ja aizskāru, sakot, ka esat kritizējis mūsu partiju. Jums ir tiesības to darīt. Taču joprojām palieku pie tā, ka to esat darījis (ko arī apgalvoju televīzijas tiešraidē), ironiskā veidā izsmejot mūsu vēlētāju." Ierakstam Gobzems pievienojis ekrānšāviņu ar kāda raksta fragmentu, kurā Zanders pieminējis KPV LV, kā arī informāciju par it kā apmaksāta satura raidījumu veidošanu 2011.gadā. 

Zanders savukārt uzsver, ka radio nestrādā jau piecus gadus un "apmēram saprot", pie kāda veida "argumentiem" ķēries Gobzems, mēģinot apšaubīt viņa reputāciju. "Nu, nekas cits neatliek - būs jātiesājas," svētdienas vakarā tviterī rakstīja Zanders

Jāpiezīmē, ka par "trampisma" iezīmēm uz Latvijas politiskās skatuves TVNET diskusiju ciklā "Esi priekšnieks! Pieņem darbā deputātu!" runājuši arī paši žurnālisti.

Žurnālists Ansis Pūpols tiešraides noslēguma raidījumā, komentējot netīro priekšvēlēšanu kampaņu, sacīja: “Donalds Tramps ir pierādījis, ka tāds politiķis, kurš skaisti stāsta par paveiktajiem darbiem, ir miskastē metams.

Der tikai tāds, kurš kliedz, melo. Viņu pieķer melos, viņš saka, ka nemelo, tad par to diskutē, tas ir interesanti. Šādi cilvēki izvirzās priekšplānā, tādi, kuri apšauba patiesību, mēģina kaut ko iestāstīt un ķēmojas, jo tas ir interesanti. Mēs dzīvojam laikmetā, kad jābūt baigi interesantam, lai par tevi nobalsotu. Tas nav labi demokrātijai.”

Tikmēr Baltijas pētnieciskā žurnālistikas centra “Re:Baltica” žurnāliste Sanita Jemberga piebilda: "Ja amerikāņiem ir Tramps, tad mums pie saviem mērogiem – Trampampiņš."

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu