Aleksandrs Miškins: ārsts, dīdžejs un Krievijas varonis (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Pētnieciskās žurnālistikas vietne "Bellingcat" un Krievijas izdevums “The Insider” otrdien publiskoja plašāku informāciju par Aleksandru Miškinu, kurš pirmdien tika identificēta kā otra persona, kas tiek turēta aizdomās par Sergeja Skripaļa saindēšanu. Tikmēr Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versijai ir izdevies sazināties ar vairākiem esošajiem un bijušajiem Arhangeļskas apgabala Loigas ciema iedzīvotājiem – viņi apstiprinājuši, ka atpazinuši Aleksandrā Petrovā bijušo ciema iedzīvotāju Aleksandru Miškinu.

Kā ziņots, pētnieciskās žurnālistikas vietne “Bellingcat” pirmdien identificēja arī otru personu, kas tiek turēta aizdomās par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanu Lielbritānijā šā gada martā.

Iepriekš noskaidrots, ka otrs aizdomās turamais ir Anatolijs Čepiga, kurš zināms arī kā Ruslans Boširovs.

Foto: AP/TASS/Scanpix

Persona, kas Lielbritānijas varas iestādēm zināma kā Aleksandrs Petrovs, patiesībā ir Aleksandrs Miškins – militārais ārsts, kas strādā Krievijas armijas izlūkošanas pārvaldē (GRU).

“Bellingcat” izmeklēšanā noskaidrots, ka Miškins dzimis 1979.gada 13.jūlijā Arhangeļskas apgabalā.

Atšķirībā no Čepigas, Miškina viltus identitāte saturējusi lielāko daļu viņa īstās biogrāfijas datus – gan dzimšanas datumu, gan vārdu, gan arī vecāku vārdus.

Pašreizējā Miškina dienesta pakāpe pagaidām nav zināma. Tomēr balstoties uz Militārās medicīnas akadēmijas kārtību, visi akadēmijas beidzējiem tiek piešķirta vecākā leitnanta dienesta pakāpe.

Ņemot vērā, ka kopš vecākā leitnanta pakāpes saņemšanas ir pagājuši 15 gadi, ir pamatoti uzskatīt, ka šobrīd Miškins varētu būt apakšpulkvedis vai pat pulkvedis.

Kā vēsta “Bellingcat”, Miškins esot beidzis Sanktpēterburgas Militārās medicīnas akadēmiju, iegūdams karaflotes ārsta grādu.

Jau studiju laikā vēl pirms 2003.gada Miškinu rekrutējusi GRU, un ap 2009.gadu viņš nosūtīts uz Maskavu, kur viņam piešķirta viltus identitāte un izsniegti ceļošanas dokumenti uz Aleksandra Petrova vārda.

Pēc pārcelšanās uz Maskavu “Aleksandrs Petrovs” Maskavā sākotnēji ticis pierakstīts kādā adresē, kuras reālajiem iemītniekiem ar Miškinu nav nekāda sakara un kuri par Miškina eksistenci vispār neko nav nojautuši.

Tajā pašā laikā “īstais” Miškins, kopā ar savu sievu un diviem bērniem, dzīvojis pavisam citā vietā Maskavā.

Līdz 20104.gada septembrim Miškina deklarētā adrese bija Horoševskas šoseja 76B – tā ir GRU galvenā biroja adrese.

“Bellingcat” rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā adresē līdz 2014.gada augustam bijis pierakstīts arī Čepiga.

Tas gan nenozīmējot, ka Miškins un Čepiga tiešām arī dzīvojuši GRU telpās – viņu īstās dzīvesvietas tikušas turētas slepenībā.

2014.gada rudenī – laikā, kad Miškins un Čepiga piešķirts Krievijas varoņa nosaukums – viņi abi pārcēlušies uz ekskluzīviem dzīvokļiem Maskavā, kuru vērtība lēšama 350 000 līdz 500 000 eiro.

“Bellingcat” uzskata, ka šie dzīvokļi bijusi “atlīdzība”, kas nākusi kopā ar Krievijas varoņa nosaukumu.

BBC krievu valodas versijas žurnālistiem izdevās sazināties ar vairākiem esošajiem un bijušajiem Loigas iedzīvotājiem.

Miškins skolā mācījies labi un bijis arī Loigas ciema dīdžejs.

Viņa vecākiem ar militārajām struktūrām nav bijis nekāda sakara – Miškina tēvs strādājis mežsaimniecības nozarē.

Bijušais Loigas iedzīvotājs Deniss Krasnovs ar Miškinu mācījās vienā skolā.

Viņš Miškinu atpazinis pēc “Petrova” fotogrāfijām, ko iepriekš bija publicējuši “Bellingcat” un Krievijas izdevums “The Insider”.

Miškina vārdu ir dzirdējusi arī Loigas iedzīvotāja Marina Čobanu. Viņa gan pēc attēla Miškinu neatpazīst, norādot, ka viņš no ciema aizbraucis ļoti sen.

Foto: AP/TASS/Scanpix

“Es ar viņu mācījos kopā desmitajā klasē, bet es aizbraucu, [Loigas] skolu nepabeigusi,” stāsta Veronika Rotaru-Balte.

To, ka “Aleksandra Petrova” fotogrāfijā redzams bijušais Loigas iedzīvotājs Aleksandrs Miškins, BBC krievu valodas versijai apstiprina arī ciema iedzīvotājs Nikolajs Tulinovs.

“Viņš mācījās divas klases augstāk. Pārāk daudz nekontaktējāmies – mēs dzīvojām katrs savā ciema pusē, bet viens otru zinājām diezgan labi,” stāsta Krasnovs.

Viņš norāda, ka Miškins skolā mācījies labi.

Krasnovs atceras, ka skolas laikos Miškins aizrāvies ar mūziku un datorspēlēm.

“[Viņš] ciemā vadīja diskotēkas. Viņš sliecās uz rietumu mūziku vairāk, īsāk sakot, tehno,” norāda Krasnovs.

Tāpat Miškins esot arī nedaudz spēlējis ģitāru.

Miškins Loigā dzīvojis kopā ar saviem vecākiem un māsu.

Deviņdesmito gadu beigās Mišķina vecāki un māsa pārcēlušies uz dzīvi Volgogradas apgabalā, bet viņš palicis Loigā kopā ar vecmāmiņu, jo viņam bija jāpabeidz skola.

Loiga ir neliels ciemats Arhangeļskas apgabala Ustjanskas rajonā.

Tuvākā pilsēta – Kotlasa – atrodas 110 kilometru attālumā.

Kādreiz ciemā dzīvojuši 3500 līdz 3700 cilvēku, bet tagad iedzīvotāju skaits samazinājies līdz apmēram 900, norāda Krasnovs.

BBC krievu valodas versija arī noskaidrojusi, ka Miškina vecāki – Jevgeņijs un Tatjana – apprecējušies Loigā 1978.gadā.

Miškina tēvs strādājis dažādos Lomovatskas mežsaimniecības uzņēmumos – bijis gan vadošos amatos, gan arī uzņēmumu līdzīpašnieks.

Šā gada jūlijā Jevgeņijam Miškinam palika 63 gadi, bet viņa sievai Tatjanai ir 57 gadi.

BBC krievu valodas versijai izdevās iegūt Miškina mātes telefona numuru, tomēr uz žurnālistu telefona zvaniem viņa neatbildēja.

Šā gadsimta sākumā Miškins tēvs un Miškins dēls arī esot kopīgi nopirkuši dzīvokli Murmanskā, tomēr vēlāk to pārdevuši.

Kā ziņoja LETA, Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu “Novičok”.

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar “Novičok”.

Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Varbūtība, ka Petrovs un Boširovs nav Solsberi uzbrukumā vainoto Krievijas pilsoņu īstie vārdi, pieļauta jau iepriekš.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu