Mazā misija - virtuves skapīšu krāsošana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Virtuves skapīšu pārkrāsošana ir, iespējams, ekonomiskākais un vienkāršākais virtuves renovācijas solis, kas acumirklī radīs pilnīgi citu elpu mājas sirdī. Apskatot jaunākās virtuves skapīšu tendences, top skaidrs, ka nu modē nākušas krāsainas virtuves mēbeles – olīvu zaļā, tintes zilā vai pat plūmju violetā tonī, tāpēc kādēļ gan neņemt rokā otu un neradīt jaunu un modernu gaisotni virtuvē?

Virtuves skapīšu pārkrāsošana patiešām nav nekāds sarežģītais uzdevums, tomēr ir vairākas nianses, kas ir jāņem vērā pirms ķeršanās pie darba. Lūk, kas būs jāsagatavo pirms darba sākšanas:

* Urbis;

* Mazgāšanas līdzeklis (noderēs arī ūdens un etiķa sajaukums);

* Špakteļmasa koka virsmām;

* Špakteļlāpstiņa;

* Dažādu asumu smilšpapīrs;

* Kokvilnas lupata;

* Mēbeļu gruntskrāsa;

* Rullis vai ota krāsošanai;

* Caurspīdīga laka.

Darbs var ievilkties pat vairākas dienas

Pirms sāc darbu, ņem vērā, ka virtuves skapīšu pārkrāsošanā ir jāapbruņojas ar pacietību un laiku. Skapīšu tīrīšana, slīpēšana un nopulēšana, gruntēšana un krāsošana var ievilkties pat trīs dienas, tāpēc lieka steiga darba kvalitāti tikai pazeminās. Tiesa gan, lielāko daļu laika aizņem krāsas žūšana, bet krāsošana ilgs vien pāris stundas dienā.

Sagatavojies pareizi

Pirms krāsošanas sagatavo pašu virtuvi un virtuves skapīšus – noņem visu lieko, tostarp noskrūvē skapīšu rokturus un saliec tos maisos ar norādēm, kur vēlāk rokturīši būs jāpieskrūvē. Pēc tam noskrūvē nost skapīšu durvis vai atvilktņu priekšējos paneļus. Ar papīra līmlenti un plēvi vai avīzēm nosedz virtuves sienu un grīdu, kā arī pašu virtuves virsmu.

Lai nerastos kādi notecējumi vai pleķi, kārtīgi nomazgā visas virsmas, kuras paredzēts krāsot. Pievērs uzmanību tauku traipiem un pirkstu nospiedumiem. Krāsa būs vienmērīga un ilgnoturīga tikai tad, ja bāze būs labi sagatavota un gluda.

Visbeidzot, ja atrodi kādus caurumus vai plaisas, aizklāj tās ar koka virsmām paredzētu špakteļmasu.

Sāc ar gludu virsmu

Kārtīgi noslīpē visas krāsojamās virsmas – katrs sīkums vai negludums būs divtik pamanāmāks, kad skapju durvis būs nokrāsotas. Pēc slīpēšanas katru virsmu nosūc ar putekļusūcēju un notīri ar sausu kokvilnas lupatu. Pēc tam var ķerties pie gruntēšanas.

Laiks gruntēšanai

Līdzko visi skapīši ir iztīrīti un noslīpēti, tos drīkst gruntēt – gruntskrāsa ir nepieciešama, lai veicinātu labāku krāsas saķeri ar koka, stikla vai lamināta virsmu un nosegtu iepriekšējās virsmas krāsu. Gruntskrāsu ir ieteicams uzklāt ar nelielu rullīti vai otiņu divos samērā plānos slāņos. Ņem vērā – izvēlies tikai augstas kvalitātes otiņas, lai, krāsojot virsmas, nenāktos no svaigi uzklātās krāsas “zvejot” ārā nokritušos otu sarus.

Beidzot var sākt krāsot

Līdzko gruntskrāsa ir pilnībā nožuvusi, proti, ir pagājušas vismaz 24 stundas kopš krāsošanas brīža, viegli ar roku pārvelc svaigi nokrāsotajām virsmām. Ja sajūti negludumus vai sīkas krāsas “pumpas”, uzmanīgi virsmas noslīpē ar smalku smilšpapīru. Atkārtoti visu nosūc ar putekļusūcēju un notīri virsmas ar sausu kokvilnas lupatiņu. Pēc tam ķeries pie  krāsošanas.

Kad krāsa ir pilnībā nožuvusi, svaigi nokrāsotās virsmas nolako ar caurspīdīgu laku – vieglākai tīrīšanai izvēlies laku ar vidēji spīdīgu vai spīdīgu virsmu. Kad visas virsmas ir pilnībā nožuvušas, pieliec skapīšu durvis atpakaļ, pieskrūvē rokturus un noņem nost plēves un avīzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu