Birkavs: valdībā būtu jāaicina ne vairāk kā viena līdzšinējās koalīcijas partija (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai respektētu vēlētāju pausto viedokli, valdībā būtu jāaicina ne vairāk kā viena līdzšinējās koalīcijas partija, aģentūrai LETA sacīja kādreizējais Ministru prezidents Valdis Birkavs.

Situācija ir ļoti līdzīga tai, kas bija Latvijā 1995. gada decembrī - toreiz Saeimā iekļuva 11 partijas, valdībā - septiņas, atgādināja Birkavs.

"Patlaban ir partija, kas līdzīga "zīgeristu" komandai, un ir vismaz četras jaunas partijas, kurām iekļūšana valdībā ir izdzīvošanas jautājums. Vienīgā partija, kurai ir stabils vēlētājs, ir nacionālā apvienība. Domāju, ka šīs partijas, saprotot, ka tām, neskatoties uz balsu skaitu, jānoturas, lai izdzīvotu, atradīs kopīgu valodu," sacīja Birkavs.

Tāpat ekspremjers pauda, ka sarkanās līnijas, ko iezīmē partijas, nenodrošina valsts drošību. "Tās nav sarkanās līnijas, lai aizsargātu Latviju kā valsti. Tā ir muižas sēta, kuru viņi būvē, lai nodrošinātu paši sevi," teica Birkavs. Viņaprāt, sarkanās līnijas partijām nodrošina ierobežotu teritoriju, ko iespējams vieglāk kontrolēt.

"Smieklīgi, ka partijas sevi uzskata par tik vājām, ka baidās no partijas, kas ir blakus. Kurš Eiropas Savienības un NATO valsts stūri pie tik liela latviskā elektorāta pārākuma var pagriezt citā virzienā?" retoriski vaicāja Birkavs, uzsverot, ka šādas bailes ir nevis par Latvijas, bet savas, proti, partijas drošību. "Politisko pretinieku turēšana aiz sētas ir savas labsajūtas nodrošināšana, nekas vairāk," uzskata bijušais politiķis.

Birkavs arī pauda neapmierinātību par to, ka līdzšinējās publiskajās partiju sarunās teju nemaz nav izskanējušas valsts prioritātes. "Neviens nerunā, uz kurieni valsts ies," secinājis Birkavs, piebilstot, ka viņš neredz kādu kopīgu mērķi, kas vienos un "sacementēs" partijas.

Koalīcijai ar piecām partijām ir vajadzīgs spēcīgs līderis, pārliecināts Birkavs, taču patlaban tam, ka tāds būs, esot maz ticības.

Birkavs pauda neizpratni par nepieciešamību koalīcijai nodrošināt lielu balsu pārākumu, jo, viņaprāt, neliels pārākums ar nedaudz vairāk par 50 balsīm koalīciju spētu mobilizēt. "Pie lielas koalīcijas var mierīgi gulēt, lai citi strādātu. Un tad izrādās, ka neviens nestrādā," pauda Birkavs, piebilstot, ka uz topošo valdību viņš pagaidām raugās skeptiski.

Lai respektētu vēlētāju vai vienas lielas daļas vēlētāju viedokli, Birkava ieskatā koalīcijā varētu paņemt ne vairāk kā vienu no līdzšinējām koalīcijas partijām. Viņaprāt, vēlēšanu rezultāts parādījis, ka iedzīvotāji vēlas jaunus cilvēkus un jaunu politiku. Birkava vērtējumā šīs koalīcijas veidošanas tempu varētu ietekmēt jautājums par to, kas sagaidīs valsts simtgadi.

Birkavs mudināja ļaut partijām ilgāk pastrīdēties, lai rezultātā vienotos par kopīgu plānu un ministru portfeļus iedalītu kompetentiem cilvēkiem, uz kuriem varētu paļauties.

 "Saskaņa" nākamajā parlamentā ieguvusi 23 deputātu vietas, "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija - pa 16, partiju apvienība "Attīstībai/Par" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - pa 13, Zaļo un zemnieku savienība - 11, bet "Jaunā Vienotība" - astoņas deputātu vietas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu