Laikraksts: "Putina pavārs" Prigožins pasūtījis uzbrukumus un slepkavību (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krievu uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins
Krievu uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins Foto: AP/Scanpix

Par "Putina pavāru" iesauktais krievu uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins, kam ASV izvirzījušas apsūdzību par iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, bijis iesaistīts uzbrukumos vairākiem cilvēkiem un vismaz vienā pasūtījuma slepkavībā, ziņo neatkarīgais Krievijas laikraksts "Novaja Gazeta".

Pie tādas iesaukas Prigožins tika tāpēc, ka atbildēja par ēdināšanu vairākos Krievijas autokrāta Vladimira Putina pasākumos un dažos gadījumos arī personīgi pasniedza maltītes Putinam un viņa viesiem.

"Novaja Gazeta" pirmdien iznākušajā numurā publicēts žurnālista Denisa Korotkova raksts, kas balstīts uz vairākām intervijām ar Valēriju Ameļčenko - bijušo ieslodzīto, kurš kādreiz strādājis pie Prigožina. Ameļčenko apgalvo, ka esot pēc Prigožina rīkojuma organizējis uzbrukumus Prigožina oponentiem, kā arī opozīcijas blogera slepkavību.

Raksts iznācis dažas dienas pēc tam, kad nezināmi cilvēki uz žurnālista Korotkova māju nosūtīja bēru vainagu un pie laikraksta biroja atstāja grozu ar nocirstu auna galvu.

Šā gada februārī Prigožins bija viens no 13 Krievijas pilsoņiem un juridiskajām personām, ko ASV apsūdzēja par iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Savienotās Valstis pagājušās nedēļas beigās izvirzīja apsūdzību pret vēl vienu Prigožina darbinieci - grāmatvedi Jeļenu Husjainovu, kura esot pārraudzījusi interneta "troļļu fermas" darbību.

Prigozins saistīts ar Sanktpēterburgas tā dēvēto "Interneta pētījumu aģentūru", kas ASV priekšvēlēšanu laikā sociālajos tīklos izveidoja viltus kontus un ziņas par sabiedrību polarizējošām tēmām. Prigožins iesaistīts arī privātajā militārajā kompānijā "Wagner", kas uz Sīriju sūtīja krievu algotņus. 

Ameļčenko intervijā sacījis, ka vairāki Prigožina darbinieki pagājušogad esot devušies uz Sīriju, lai izmēģinātu kādu nezināmu indi uz sīriešiem, kuri atteicās cīnīties Sīrijas diktatora Bašara al Asada režīma spēkos. Laikrakstam "Novaja Gazeta" to apstiprināja vēl divi citi informācijas avoti.

Ameļčenko šomēnes - neilgi pēc tikšanās ar žurnālistu - pazuda. Viņš atrodams Krievijas policijas datubāzē kā bez vēsts pazudusi persona.

Vēl viens bijušais Prigožina darbinieks Oļegs Simonovs, kuru tur aizdomās par uzbrukumu un indes injicēšanu opozīcijas aktīvistes vīram, pagājušogad nomira aizdomīgos apstākļos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu