Valdības veidošana: otrdienas bilance

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Republikas Ministru kabineta sēžu zāle.
Latvijas Republikas Ministru kabineta sēžu zāle. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāki politiskie spēki ir gatavi iesaistīties gan tematisko grupu darbā, kas diskutēs par konkrētiem nākamās valdības darbiem, gan atsaukties Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iniciatīvai tikties Saeimā ievēlētajiem deputātiem.

Apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts aģentūrai LETA sacīja, ka politiskā spēka pārstāvji ir gatavi tikties ar JKP. Tāpat AP ir nosūtījusi uzaicinājumu partijām - "KPV LV", JKP, nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai" (VL-TB/LNNK), Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), "Jaunajai Vienotībai" (JV) - ceturtdien un piektdien sākt darbu tematiskajās grupās.

Taujāts par JKP paziņojumu nedarboties šajās grupās, ja tur piedalīsies arī ZZS, Pavļuts atbildēja: "Kas atnāks, ar to arī strādāsim." Vienlaikus viņš norādīja, ka vispirms ir jāsagaida partneru komentāri un tad arī jāsāk darbs.

JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns aģentūrai LETA pauda, ka neplāno strādāt tematiskajās grupās, ja tajās darbosies arī ZZS pārstāvji. Bordāns norādīja, ka JKP jau iepriekš piedāvāja par nozarēm diskutēt ekspertu grupās. Tomēr, pēc JKP domām, tas ir jāveic piecu partiju sastāvā, proti, neiekļaujot ZZS. JKP jau iepriekš pauda, ka neredz iespēju jaunajā valdība sadarboties ar ZZS. JKP mudina tikties 13. Saeimā ievēlētos deputātus, lai apmainītos ar domām par jaunās valdības veidošanas procesu.

"KPV LV" premjera amata Aldis Gobzems tieši neatbildēja uz jautājumiem par plānotajām sarunām, uzsverot, ka tiek strādāts pie topošās valdības veicamajiem darbiem.

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka Nacionālā apvienība neredz iemeslu, kāpēc lai nediskutētu par darāmajiem darbiem un mērķiem. Tāpat nacionālā apvienība varētu tikties arī ar JKP pārstāvjiem. Vērtējot procesu kopumā, Dzintars uzskata, ka par būtisku progresu sarunās runāt ir grūti.

"Nav beigusies priekšvēlēšanu cīņa. Partiju izrādīšanās vēlētāju priekšā joprojām dominē pār vēlmi un prasmi izveidot rīcībspējīgu valdību," uzskata VL-TB/LNNK līderis.

ZZS politiķis Augusts Brigmanis apliecināja, ka politiskā spēka pārstāvji plāno piedalīties tematisko grupu darbā. Brigmaņa vērtējumā, šis ir ļoti pamatots solis, lai uzzinātu kopīgu viedokli par problēmjautājumiem. Savukārt JKP šo politisko spēku uz tikšanos nav aicinājusi.

JV līderis Krišjānis Kariņš norādīja, ka JV ir atvērta tikties ar citiem politiskiem spēkiem dažādos formātos. Viņaprāt, vislabāk būtu tikties plašākā lokā, jo pagaidām neiezīmējās nedz nākamais premjers, nedz nākamā koalīcija. Pēc politiķa domām, pašlaik notiek dažāda veida tikšanās par ļoti līdzīgām tēmām, partijas cenšas izprast, kādi ir kopsaucēji un par ko šī Saeima varētu vienoties. Kariņš piebilda, ka Saeimā jaunievēlētajiem spēkiem vajadzētu savstarpēji noskaidrot, vai tie strādās kopā un kurš varētu uzņemties valdības vadīšanu, tad sarunas varētu labāk virzīties uz priekšu.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc pagājušās nedēļas otrajā pusē notikušajām konsultācijām ar 13. Saeimā ievēlētajām partijām paziņoja, ka Ministru prezidenta amatam turpinās izvērtēt AP pārstāvja Arta Pabrika, "KPV LV" pārstāvja Gobzema un JKP Bordāna kandidatūras.

Valsts prezidents sagaida, ka turpmākajā politisko partiju konsultāciju laikā tiks panākta vienošanās par vairākuma atbalstu vienam no šiem kandidātiem.

Vējonis arī uzsvēra, ka izvirzīs tikai tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, par kuru nebūs šaubu par viņa iespējām saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam. Lai noskaidrotu iespējamību saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam, viņš aicinājis visus trīs potenciālos premjera amata kandidātus iesniegt nepieciešamos dokumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu