Politologs: par Saeimas priekšsēdētāju varētu kļūt relatīvi nejauša persona (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ojārs Skudra
Ojārs Skudra Foto: LTV "Panorāma"

Ja 6. novembrī nebūs vienošanās par valdības koalīciju, tad par Saeimas priekšsēdētājs varētu ievēlēt relatīvi nejaušu personu, aģentūrai LETA pauda politologs Ojārs Skudra.

Politologs skaidroja - ja 30. oktobrī, kad potenciāliem premjera amata kandidātiem paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, nenotiks "patīkami pārsteigumi", tad var secināt, ka partijas nogaidīs 6. novembri, kad savu darbu sāks 13. Saeima.

Pēc politologa domām, prezidentu uztrauc, ka jaunievēlētie deputāti nespēs vienoties par Saeimas priekšsēdētāju un pārējiem Prezidija locekļiem. "Varam izteikt pieņēmumu, ka par Saeimas priekšsēdētāju varētu tikt ievēlēta nejauša persona tā iemesla dēļ, ka koalīcijas un vairākums ir patlaban nenosakāms," sacīja Skudra.

Teorētiski var pieņemt, ka ir vienošanās starp kādām partijām par politisko bloku veidošanu, kas izmantotu šo faktoru prezidija un Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanām, norādīja Skudra. "Šobrīd izskatās, ka Saeimas priekšsēdētājs varētu būt relatīvi nejauša persona, jo pietiek "Saskaņai", "KPV LV" un Jaunajai konservatīvajai partija, kas gan izklausās neticami, vienoties un viņi ievēl priekšsēdētāju, kādu vēlas," bilda politologs.

Taujāts, kurš patlaban izskatās reālākais premjera amata kandidāts, Skudra uzsvēra, ko to ir grūti prognozēt, jo atslēgas punkts ir Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), proti, tas, vai ZZS paliek pozīcijā vai opozīcijā.

Kā ziņots, Valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki, kuri iepriekš parlamentā nebija pārstāvēti - "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "Attīstībai/Par!" (AP). "KPV LV" premjera amata kandidāts ir Aldis Gobzems, JKP - Jānis Bordāns, bet AP - Artis Pabriks.

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. JKP uzsver, ka nesadarbosies ar ZZS, bet pārējie sarunās iesaistītie politiskie spēki mudina veidot plašāku koalīciju kopā ar ZZS.

Tikmēr Vējonis uzskata, ka 13. Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis otrdien, 30. oktobrī, uz tikšanos Rīgas pilī aicinājis Gobzemu, Bordānu un Pabriku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu