Pacienti sašutuši: Stradiņa slimnīcā staru terapijas iekārta regulāri salūst (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

“Kārtējais rīts, kad, atbraucot uz staru terapiju Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, tev pasaka: “Piedodiet, aparāts atkal nestrādā, varat braukt mājās!” Ir pacienti, kas brauc no ļoti tālām vietām, ceļas pulksten 4.30, bet viss velti.” Tā par astoņus gadus veco, nolietoto iekārtu, kas apstaro audzējus, lai iznīcinātu vēža šūnas, un regulāri sabojājas, “Facebook” raksta Aija. Ar jaunās sievietes ierakstu drīz vien bija dalījušies jau vairāk nekā 5000 cilvēku.

Pirms gada par Stradiņu slimnīcas vienīgo lineāro paātrinātāju, kas regulāri salūzt, bet detaļas ir tik vecas, ka nav iespējams atrast, ar ko nomainīt, tika stāstīts TV3 radījumā “Bez Tabu”. 2017. gadā iekārta nedarbojās vismaz 12 reizes. Situācija nav uzlabojusies - rindā gaida desmitiem pacientu.

“Piecus gadus jau prasa jaunu aparātu. Tikko valdība izdāļāja 20 miljonus eiro, vai tiešām 1,5 miljonu nevarēja jau šogad piešķirt jaunajam aparātam? Tūlīt vēl ceturtdaļmiljonu izšaus gaisā, jā, varbūt būs skaisti, bet vai to vajag?”

Komentāros Aijai pievienojas citi pacienti, kas piedzīvojuši vilšanos, ierodoties slimnīcā uz procedūru, kas nav nekāda fizioterapija, bet domāta cilvēka dzīvības glābšanai. “Aparāts bieži salūza pie pirmā pacienta, kad pārējie jau ir ceļā.” Komentētāji izsaka viedokli par valsts simtgadei veltītā salūta bezjēdzību.

“Domāju ka mums nevienam nevajag to bezjēdzīgo salūtu. Tas, ko mums vajag, lai mūsu bērni, kā arī mīļie un tuvie cilvēki būtu veseli.”

Slimnīcā tiešām ir tikai viens, savu laiku nokalpojis astoņus gadus vecs lineārais paātrinātājs, kas regulāri iziet no ierindas. Šomēnes tas salūza divas reizes, paskaidro Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Iekārta apkalpo trīs reizes vairāk pacientu nekā paredzēts. Normāli paātrinātājs varētu apkalpot 20 – 30 pacientus dienā, bet tas apkalpo ap 70.

“Medicīnas tehnoloģijas strauji attīstās, tāpēc, ja jānomaina detaļa, vecajam modelim grūti atrast piemērotu tehnoloģisko risinājumu,” stāsta Veiberga.

Tas ir kā mēģināt padomju laiku televizorā iemontēt plazmas televizora detaļu.

Pacientiem tiek piedāvāta iespēja doties uz apstarošanu citā medicīnas iestādē vai pagaidīt, kamēr aparatūru salabos. Ja procedūra jāveic nekavējoties, tiek rasta iespēja doties uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas centru.

Speciālisti atzīst, ka precīzi apstarot var arī ar veco ierīci, bet jauna ir manāmi efektīvāka un nelūst. Pacients nav jāapstaro 20 minūtes, process notiek ātrāk.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībā «Dzīvības koks» atzīst, ka staru terapijas procedūra ir ne vien sāpīga, bet, ņemot vērā, ka staram jātrāpa slimajā vietā, uz ādas rodas apdegumi un čūlas, kas slikti dzīst.

Mūsdienu pasaulē starošanas ierīces pieņemts mainīt ik pēc aptuveni septiņiem, astoņiem gadiem.

Rīgas Austrumu slimnīcas Staru terapijas klīnikā sākta veco iekārtu nomaiņa – tiek uzstādītas trīs jaunākās paaudzes lineāro paātrinātāju iekārtas. Jaunās iekārtas izmaksājušas 6,1 miljonu eiro.

Lineārie paātrinātāji atrodas Daugavpils un Liepājas slimnīcā - katrā viens. Tiek uzskatīts, ka lineāro paātrinātāju kopējais skaits Latvijā ir pietiekams, jo pasaulē pieņemtais standarts ir 4 iekārtas uz miljons iedzīvotājiem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu