Sieviete saņem donora plaušu – un mirst no plaušu vēža

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas Atkarības profilakses centra pretsmēķēšanas akcija "Vitamīni pret nikotīnu"
Rīgas Atkarības profilakses centra pretsmēķēšanas akcija "Vitamīni pret nikotīnu" Foto: Agnese Gulbe / LETA

Francijā kādai sievietei pārstādīta ilgi gaidītā donora plauša, taču jau pēc pusotra gada viņa saslimusi un mirusi no plaušu vēža. Specializētajā žurnālā „Lung Cancer” publicēts pētījums, kas brīdina par riskiem, kuri ir saistīti ar smēķētāju orgānu transplantāciju.

Sieviete jau kopš bērnības slimojusi ar cistisko fibrozi, bet 2015.gadā viņai pārstādīta 57 gadus vecas sievietes plauša, taču plaušu donore pēdējos 30 gadus ik dienu izsmēķējusi vienu paciņu cigarešu. 2017.gada jūnijā plaušu saņēmusī paciente ievietota Monpeljē slimnīcā ar diagnozi plaušu vēzis un jau pēc diviem mēnešiem tur mirusi. Nekāda ārstēšana viņai nav bijusi iespējama. Pētījums liecina, ka visi slimības simptomi bijuši tieši smēķēšanas izraisītam plaušu vēzim raksturīgi.

Īsais laika sprīdis starp orgāna pārstādīšanu un pirmo simptomu atklāšanu rentgena uzņēmumos norāda, ka vēzis sācis veidoties vēl pašas plaušu donores dzīves laikā. Medikamenti, kas izmantoti, lai mazinātu imūnšūnu aktivitāti un atvieglotu plaušas pieņemšanu jaunajā organismā, tikai paātrinājuši vēža šūnu attīstību.

Pētījuma autori uzsver, ka, ņemot vērā plaušu vēža ilgo latento stāvokli, ir vērts padomāt, vai vajadzētu pieņemt plaušas no smēķējošiem donoriem, kā arī no cilvēkiem, kuri no šī kaitīgā ieraduma ir atbrīvojušies tikai pirms salīdzinoši neilga laika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu