"Lai sagrautu Rīgas infrastruktūru, pat nevajag atombumbu - tikai iznīcināt elektrības padevi, un iestāsies haoss" (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Šobrīd tiek runāts par to, ka medicīna tiek centralizēta, atstāta divās slimnīcās – universitāšu slimnīcās Rīgā, bet jādomā par to, kas notiks, ja šis centrs izies no ierindas,  intervijā laikrakstam "Diena" saka mikroķirurgs Olafs Libermanis.  

Viņš uzsver: lai sagrautu tādas normālas, modernas pilsētas infrastruktūru, kāda ir Rīga, faktiski vajag ļoti maz. "Pat nevajag atombumbu – vajag tikai iznīcināt elektrības padevi, un iestāsies haoss," saka Libermanis.

Intervijā Libermanis norāda, ka padomju laikos uz Rīgu bija paredzēts vienu megatonnu liels kodollādiņš. 

"Tās ir 50 Hirosimas atombumbas. [..] Līdz ar to tika veikta ārstniecības iestāžu decentralizācija. Bija daudzas slimnīcas Rīgā, bet, tā kā paredzēja, ka šā kodoltrieciena gadījumā mediķu personāla zudums būs 90%, tika uzturēta ļoti pieklājīga slimnīca Ādažos, Saulkrastos, Ogrē. Faktiski jebkurā pilsētā bija funkcionējoša slimnīca." 

Jau vēstīts, ka Aizsardzības ministrija (AM) vēlas uzlabot ārstu zināšanas par militāru ievainojumu ārstēšanu.

AM ir secinājusi, ka vairumam ārstu trūkst zināšanu, kā apkopt šaujamieroču un sprāgstvielu kara laikā radītās traumas, tāpēc ar Veselības ministriju notiek sarunas par iespējamiem risinājumiem. Piemēram, tiek apsvērta iespēja veidot militāro katedru Rīgas Stradiņa universitātē, kur ārsti varētu iegūt pamatzināšanas šajā jomā, tomēr konkrētus risinājumus un termiņus pašlaik nosaukt nevarot.

Latvijas apdraudējuma līmenis kopš 2014.gada nav mainījies, tomēr AM ir izstrādājusi ziņojumu par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, lai visiem taptu skaidrs, kas katram valsts apdraudējuma gadījumā ir jādara.

Pēc ierēdņa vārdiem, visaptveroša valsts aizsardzība ir nepieciešama, jo ir vajadzīga skaidrība, kā kopumā valsts iesaistās aizsardzības nodrošināšanā, lai nebūtu tā, ka tā ir tikai vienas Aizsardzības ministrijas atbildības jautājums.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu