Latvijas zāļu gigants "Grindeks": jaunas zāles atklāt ir ļoti sarežģīti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mūsdienās jaunas, oriģinālas zāles atklāt ir ļoti sarežģīti un ļoti dārgi, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas zāļu ražotāja "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Viņš norādīja, ka investīcijas, kas nepieciešamas jaunu produktu izstrādē, šobrīd ir krietni lielākas nekā pirms 20-30 gadiem. "Šodien jaunas, oriģinālas zāles atklāt ir ļoti sarežģīti un ļoti dārgi. Pirms doties šajā virzienā, tas ir rūpīgi jāvērtē," teica Bundulis.

Vienlaikus vinš atzīmēja, ka ir ļoti daudz jaunu iespēju attiecībā jau uz esošajām zālēm, tostarp “Grindeks” attīstībā, atklājot jaunas īpašības jau esošajām, pārbaudītajām zālēm. "Mums ir daudz iespēju piedalīties citos tirgos ar tiem produktiem, kas mums jau ir un ir pārbaudīti un atzīti. Attīstības iespēju ir ļoti daudz, tās visas ir jāprot savlaicīgi izmantot," norādīja "Grindeks" valdes priekšsēdētājs.

Tāpat viņš sacīja, ka būtisku daļu uzņēmuma apgrozījuma veido patentbrīvo zāļu ražošana un arī šajā jomā ir svarīgi tirgū nonākt "pirmajās rindās". "Agrāk runājām par to, ka sagaidām no zinātniekiem kaut ko būtiski jaunu, kas, protams, ir augstākā līga farmācijā un zāļu ražošanā, bet jānorāda, ka viena daļa no mūsu biznesa ir patentbrīvās zāles. Arī patentbrīvo zāļu jomā, kas šobrīd veido ap 50% no “Grindeks” apgrozījuma, ir ļoti svarīgi tirgū nonākt pirmajās rindās, tikko beidzas attiecīgā medikamenta patenta laiks. Arī šeit zinātnieku pienesums ir ļoti būtisks, izstrādājot gan sintēzes metodes, gan radot iestrādes jaunām ražošanas tehnoloģijām, ko savukārt mēs varam aizsargāt kā savu intelektuālo potenciālu un būt zināmā mērā unikāli tādā veidā," klāstīja Bundulis.

Runājot par "Grindeks" sadarbību ar Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, viņš norādīja, ka nākotnē tiks likts lielāks akcents uz patentbrīvo zāļu ražošanas sektoru.

"Skatoties uz šo jomu no valsts, pacientu un speciālistu viedokļa, patentbrīvo medikamentu ienākšana tirgū nozīmē ietaupījumu valsts budžetam, jo samazinās cenas arī oriģinālzālēm, parādās lielākas izvēles iespējas speciālistiem un pacientiem. Tas vienmēr ir ļoti labi. Tāpat oriģinālzāļu ražotājs tiek uzturēts sportiskajā formā," uzsvēra Bundulis.

"Grindeks" galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernu veido "Grindeks" un piecas tā meitassabiedrības - Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", Igaunijas "Tallinas farmācijas rūpnīca", kā arī Krievijas "Grindeks Rus" un Slovākijas "HBM Pharma". "Grindeks" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu