Serebreņņikovs tiesā noraida apsūdzības par līdzekļu piesavināšanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas kino un teātra režisors Kirils Serebreņņikovs tiesā Maskavā trešdien noliedzis, ka būtu vainīgs apsūdzībās par līdzekļu piesavināšanos.

"Es varu sacīt, ka neko nesaprotu [saistībā ar apsūdzībām]. Es nekad neesmu neko zadzis vai piesavinājies," Maskavas Meščanskas rajona tiesā sacīja 49 gadus vecais režisors, kurš jau gadu pavadījis mājas arestā.

Viņš apsūdzēts, ka piesavinājies 133 miljonus rubļu (1,77 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa), kas no valsts līdzekļiem piešķirti vienam no Maskavas Gogoļa centra teātra projektiem.

Būdams viens no pazīstamākajiem mūsdienu Krievijas režisoriem, Serebreņņikovs atklāti kritizējis prezidenta Vladimira Putina režīma politiku, tostarp arī 2014.gadā īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju.

Par spīti pret viņu vērstajai tiesvedībai un aizliegumam izmantot telefonu un internetu, Serebreņņikovs joprojām vada Maskavas Gogoļa centra teātri un strādājis arī pie Lielā teātra iestudējumiem.

Viņa režisētā filma "Ļeto" ("Vasara"), kas vēsta par krievu roka leģendu Viktoru Coju, pašam režisoram klātneesot, šogad tika izrādīta Kannu kinofestivāla konkursa skatē, kur izpelnījās atzinību.

Vēršanās pret vienu no Krievijas veiksmīgākajiem režisoriem izraisījusi Krievijas un starptautisko mākslas aprindu cilvēku atbalsta vilni, pārmetot Putina režīmam represijas pret māksliniecisko neatkarību.

Serebreņņikovs tika aizturēts 2017.gada augustā un viņa tiesa prāva sākās pagājušajā mēnesī aiz slēgtām durvīm. Taču tagad tiesas zāle ir atvērta žurnālistiem.

Prokuratūra apgalvo, ka Serebreņņikovs un trīs viņa līdzdalībnieki - Sofija Apfelbauma, Jurijs Itins un Aleksejs Malobrodskis - piesavinājās daļu no līdzekļiem, ko valsts piešķīra starpdisciplinārās modernās mākslas projektam "Platforma" laikā no 2011.gada līdz 2014.gadam.

Prokuratūra apgalvo, ka viņi piesavinājušies līdzekļus, parakstot fiktīvus līgumus par "iedomātiem pakalpojumiem", un pēc tam izmantojuši šo naudu personiskām vajadzībām, bet valdībai iesnieguši safabricētas atskaites.

Serebreņņikova aizstāvība pagājušajā mēnesī lūdza tiesnesi izsaukt kā lieciniekus 400 cilvēkus, kas bija iesaistīti "Platforma" projektā, bet lūgums ticis noraidīts.

Atrodoties mājas arestā, Serebreņņikovs bijis spiest palaist garām divu lielu savu teātra projektu pirmizrādes un filmas "Ļeto" filmēšanu un rediģēšanu nācās pabeigta bez viņa.

Taču Serebreņņikovam izdevās uzvest operu "Cosi Fan Tutte", kuras pirmizrāde svētdien notika Cīrihē. Viņš ierakstīja video ar saviem norādījumiem zibatmiņās un nosūtīja tās uz Šveici, no kurienes saņēma video ar mēģinājumu ierakstiem.

Pagājušajā nedēļā Serebreņņikovs tika nominēts prestižajai Krievijas teātra balvai "Zelta maska" trīs dažādās kategorijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu