Kā izvairīties no saslimšanas ar 2. tipa cukura diabētu? (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

2. tipa jeb dzīves laikā iegūtais cukura diabēts ir viena no izplatītākajām slimībām pasaulē. Tas mēdz piezagties nemanāmi un neatgriezeniski maina veselību un labsajūtu. Atšķirībā no 1. tipa cukura diabēta 2. tipa cukura diabētu bieži ir iespējams novērst paša spēkiem. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele uzver, ka mūsdienās 2. tipa cukura diabēts piemeklē arvien jaunākus cilvēkus, un sniedz padomus, kā rīkoties, lai mazinātu saslimšanas risku.

“2. tipa cukura diabēts ir vielmaiņas slimība, kuras rezultātā ķermenis nepareizi izstrādā insulīnu. Līdz ar to insulīns organismā var būt nepietiekamā daudzumā, tas var būt normāls vai pat paaugstināts, taču ir traucēta insulīna izmantošana šūnās un saglabājas augsts cukura līmenis asinīs. Cukura diabētu nevar novērst, tikai samazinot vai izslēdzot no ēdienkartes saldumus. Lai izvairītos no saslimšanas, jānodrošina apstākļi, kuros organisms varētu normāli veikt tam paredzētās funkcijas,” skaidro farmaceite.

#1 Uzturēt normālu ķermeņa svaru

Normāls ķermeņa svars uzlabo insulīna racionālu izmantošanu organismā. Savukārt liekais svars tiek uzskatīts par galveno riska faktoru cukura diabēta attīstībā gan sievietēm, gan vīriešiem. Ķermenim aptaukojoties, palielinās tauku šūnu izmēri un skaits, kas apgrūtina glikozes iekļūšanu šūnās, līdz ar to nepieciešams arvien vairāk insulīna – aizkuņģa dziedzeris to nespēj saražot vajadzīgajā daudzumā. Līdz ar pastiprināto nepieciešamību pēc insulīna mainās vielmaiņa un organisms sāk funkcionēt nepareizi. Cukura diabēta attīstības risku tāpat nosaka arī tauku izvietojums ķermenī. Ķermeņa augšdaļas aptaukošanās (ābolveida aptaukošanās) palielina 2. tipa cukura diabēta attīstības risku vairāk nekā ķermeņa gurnu daļas (bumbierveida) aptaukošanās.

Diabēta profilaksē vērtīgi ir tie pārtikas produkti, kas nodrošina visas nepieciešamās uzturvielas un minerālvielas, bet neveicina lieko kilogramu uzkrāšanos. Katra ēdienreize jāveido pēc tā saucamā šķīvja principa, kur puse šķīvja tiek paredzēta dārzeņiem. Dārzeņiem jābūt svaigiem. Ja gatavo salātus, tad bez treknām mērcēm, tos var pārliet ar vieglu olīveļļas un citrusaugļu mērci. ¼ šķīvja jāatvēl olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļai, zivīm, piena produktiem, olām, pākšaugiem, bet ¼ šķīvja ogļhidrātiem – cieti saturošiem produktiem. Laba izvēle ir pilngraudu produkti, piemēram, pilngraudu pasta, brūnie rīsi, dažādi rupja maluma putraimi un graudi.

Maltīšu gatavošanai ieteicams lietot tikai nelielu daudzumu veselīgo (nepiesātināto) tauku, piemēram, olīveļļu, rapšu vai linsēklu eļļu. Gatavošanai vislabākā izvēle ir cepeškrāsns vai sautējamie trauki, kuros var ēdienu pagatavot bez liekas taukvielu piedevas. Jāizvairās no pārmērīga treknas gaļas patēriņa, kūkām, smalkmaizītēm, šokolādes un citiem saldumiem. Jādzer vismaz 2 litri ūdens. Lai ēdienkarte būtu veselīga un sabalansēta, ieteicams plānot regulāras maltītes un izvairīties no našķošanās starp ēdienreizēm.

#2 Ievērot pietiekamu fizisko aktivitāšu daudzumu

Fiziski aktīvs dzīvesveids ir panākumu atslēga, ar kuru izvairīties no dažādām veselības problēmām, tostarp 2. tipa cukura diabēta. Pietiekamam fizisko aktivitāšu daudzumam īpaši jāseko līdzi tiem, kuri veic biroja darbu un ikdienu pārsvarā pavada sēžot. Kustības palīdz ne tikai samazināt svaru, bet, jo cilvēks vairāk kustas, jo vairāk muskuļi patērē enerģiju (glikozi), kā rezultātā cukura līmenis samazinās. Svarīgi, lai fiziskās aktivitātes būtu katru dienu vai vismaz 5 dienas nedēļā. Tas nenozīmē, ka katru dienu jādodas uz sporta zāli, optimāli būs veltīt 20 minūtes vingrojumiem vai doties 30–60 minūšu garās pastaigās.

#3 Normalizēt asinsspiedienu

Profilakses nolūkos svarīgi sekot līdzi asinsspiediena līmenim. Optimāls asinsspiediens ir 120/80 mmHg, un tas attiecas uz visu vecumu cilvēkiem. Cilvēki ar paaugstinātu asinsspiedienu (virs 140/90 mmHg) ietilpst riska grupā saslimt ar 2. tipa cukura diabētu. “Paaugstināts asinsspiediens rada tonusu jeb nepārtrauktu saspringumu asinsvadiem. Tas laika gaitā negatīvi ietekmē vielmaiņu un maina dažādu organisma procesu norisi, kā rezultātā izmainās arī pārtikas uzsūkšanās, pārstrāde un insulīna izdalīšanās,” stāsta M. Šukele.

Tāpat farmaceite skaidro, ka asinsspiedienu samazināt iespējams, ievērojot tos pašus principus, kas svarīgi cukura diabēta profilaksei. Nepieciešams ievērot aktīvu dzīvesveidu un palielināt fizisko aktivitāšu slodzi, atbrīvojoties no liekā ķermeņa svara, kā arī samazināt cukura un rafinēto ogļhidrātu uzņemšanu. Efektīvākai asinsspiediena regulēšanai vēl ieteicams samazināt stresa līmeni un lietot dabas produktus, piemēram, aronijas, vilkābeles. Gadījumos, kad asinsspiediens ir pārlieku augsts, pēc ārsta ieteikumiem jālieto medikamenti asinsspiediena mazināšanai.

#4 Rūpēties par optimālu holesterīna līmeni

Lai izvairītos no 2. tipa cukura diabēta, vienlīdz svarīgi sekot līdzi holesterīna līmenim asinīs. Augsts holesterīna līmenis asinīs, savstarpēji mijiedarbojas ar citiem riska faktoriem, paaugstina saslimšanas risku. Lai stabilizētu holesterīna līmeni, ieteicams samazināt piesātināto tauku uzņemšanu, piemēram, ierobežojot dzīvnieku valsts produktu patēriņu un palielinot uzņemto šķiedrvielu daudzumu.

#5 Nesmēķēt

Smēķēšana nodara ļoti daudz ļaunuma veselībai, viens no tiem – asinsvadu bojājumi. Asinsvadi ar laiku zaudē elastību, sašaurinās, pārkaļķojas, to sieniņās rodas nogulsnējumi, pieaug arteriālais spiediens, kas ilgtermiņā negatīvi ietekmē organisma procesus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu