Grāmatas tiem, kuri mīl Latviju

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Brīvdienās aicinām doties uz grāmatnīcām, kad nesteidzoties var izvēlēties skaistu grāmatu tuvākajiem vai sev par godu Latvijas simtgadei. 

Zvaigzne ABC iesaka šādu grāmatu TOP 10.

Foto: Zvaigzne ABC

Latvijas valsts stāsts

Grāmata „Latvijas valsts stāsts” iepazīstina lasītājus ar Latvijas vēsturi vairāk kā 100 gadu garumā. Grāmatā ievietotas vairāk kā 300 fotogrāfijas, kā arī daudzi zīmējumi, plakāti un kartes, kas ilustrē vēstures procesus, faktus un objektus. Savukārt pielikumos (pastkastītēs) ievietotās laikmeta liecības – preses fragmenti, atklātnes u. c. – ļaus mūsdienu cilvēkiem pagājušos Latvijas vēstures laikus atdzīvināt un padarīt taustāmus.

Foto: Zvaigzne ABC

Latvijas vēstures ilustrēta hronoloģija 

Šī ir grāmata neierastā paskatā - gara, daudzkārtaina "ermoņika", kam vienā pusē attiecīgā laika perioda karte, otrā - galvenie notikumi un darbojošās personas. Ir gadsimti, kam pieticis ar 1-2 lapām, ir gadsimti, kuros notikušais aizņem krietni lielāku lapu skaitu. Kodolīgi, pārskatāmi un saprotami!

Foto: Zvaigzne ABC

Latviešu apģērbi

Ieva Pīgozne: “Dažādu laiku apģērbā atspoguļojas visa mūsu tautas vēsture. Lai saprastu, kādi esam, jāapzinās, ka senāki laiki un senču reiz domātais un darītais iespaido mūsu dzīvi jebkurā jomā. Apģērbs nav izņēmums. Vēl arvien varam atrast vienojošus elementus mūsdienu un senajos apģērbos, kurus no mums šķir vairāki simti gadu. Tomēr nelielas izmaiņas apģērbā notiek nepārtraukti, un šī grāmata izseko apģērba attīstības gaitai vairāk nekā 1000 gadu garumā. Tā sniedz ieskatu Latvijas pamatiedzīvotāju apģērba vēstures galvenajos posmos līdz brīdim, kad no valkāšanas izzuda tradicionālais apģērbs, un ieskicē tautastērpa izveides norisi. Grāmata ir labs pirmais ceļvedis tiem, kuri domā par sava tautastērpa izgatavošanu, kā arī palīgs jau pieredzējušiem tautastērpa valkātājiem.”

Foto: Zvaigzne ABC

Man dāvātais laiks

Ārsta, profesora, izgudrotāja, ievērojamā valstsvīra Georga Andrejeva memuāri “Man dāvātais laiks” ir stāsts par garu un bagātu mūžu. Bērnība un skolas gadi Tukumā, studijas Rīgas Medicīnas akadēmijā. Jaunu tehnoloģiju izstrādes, piedalīšanās zinātniskās konferencēs. Latvijas Tautas fronte. Tad mūža svarīgākais notikums autora vērtējumā – G. Andrejevs tiek ievēlēts par Latvijas Augstākās Padomes deputātu un 1990. gada 4. maijā kopā ar citiem balso PAR Latvijas Republikas valstisko neatkarību. Latvija. Vēstures aizkulises. Nozīmīgi cilvēki. Mūžs, kuram nav līdzīga.

Foto: Zvaigzne ABC

Palieku tev uzticams. Juris Neikens (Ingunas Baueres romāns)

Ingunas Baueres romāns “Palieku tev uzticams. Juris Neikens” ir vēstījums par vienu no izcilākajiem mūsu tautas dižgariem. Juris Neikens ir pirmais latviskas izcelsmes Lutera mācītājs Valmieras apkārtnē. Lai arī piedzīvoja dramatiskus notikumus pats savā ģimenē, tomēr palika uzticams kristīgajā ticībā dēstītajiem ideāliem, nebeidza pulcināt ap sevi ļaudis un skaidrot viņiem savu pārliecību, rakstīja pamācošus stāstiņus un dzejolīšus, ko publicēja paša izdotajā laikrakstā “Ceļa Biedris”... līdz paveica to, par ko latvieši viņu pieminēs mūžīgi – 1864. gada maijā Dikļos sarīkoja pirmos apkārtnes koru sadziedāšanās svētkus. Romāna ievadā rakstniece ierakstījusi trīs veltījumus: tēvzemes simtgadei; latviešiem, kuri nepadodas; patriotiem, kuri mīl nevis tāpēc, ka viņiem ko dod, bet tāpēc, lai dāvātu paši.

Foto: Zvaigzne ABC

Latvija. Kartītes ar 600 visdažādākajiem jautājumiem.

Kuram jūsu ģimenē vai draugu lokā ir spožākais prāts un plašākās zināšanas? Atbildot uz 600 dažādiem jautājumiem, noskaidrosiet, ko zināt par mūsu valsti. Kartītes izmantojamas kā spēle visai ģimenei. Pilnīgi visu reti kurš zinās, bet par to nav jābēdā. Atbildēs noskaidrosiet!

Foto: Zvaigzne ABC

Latvijas 100 skaistākās vietas

Ja kādreiz jums ienāks prātā doma, ka te, Latvijā, jau viss ir labi pazīstams un tāpēc kļuvis garlaicīgs, tad ņemiet rokās šo grāmatu, aplūkojiet fotogrāfijas, izlasiet vismaz dažu skaistāko vietu aprakstus un jūs atkal spēsiet palūkoties uz mūsu zemi ar pārsteiguma pilnām acīm un izjutīsiet patriotisku lepnumu par to, ka šeit dzīvojat! Otrais papildinātais un pārstrādātais izdevums.

Foto: Zvaigzne ABC

Rekur ir! Jauni dzejoļi Latvijas bērniem

Šajā grāmatā satikušies gan slaveni un pazīstami dzejnieki, gan uzlecošas zvaigznes un debitanti. Tēmas nomaina cita citu – ģimene, bērnība, skola, gadalaiki, daba, darbi un nedarbi, blēņas un neblēņas, svētki un svinēšana, Latvija un tās godināšana un, protams, joki, smaidi un smiekli. Katram bērnam – mazākam un lielākam – atradīsies kaut kas pa prātam. Domāts arī par dažādām lasītprasmes spējām un iegaumēt varēšanu – īsi dzejolīši mijas ar poēmas nosaukuma cienīgiem dzejojumiem. Kopkrājumā rotaļājas mākslinieces Ievas Maurītes radītie tēli.

Foto: Zvaigzne ABC

Latviešu tautas pasakas. 100 pasakas, 100 mākslinieki

Grāmatā apkopotās 100 latviešu tautas pasakas ilustrējuši 100 Latvijas mākslinieki. Pasaku krājumā esam devuši iespēju sevi parādīt gan pieredzējušajiem, gan jaunajiem, gan topošajiem māksliniekiem. Ilustratoru pulkā ir vairāku tautību mākslinieki. Grāmatā iekļauta plaša pasaku izlase, kas apliecina latviešu tautas gudrību, asprātību un humora izjūtu, spēju dzīvespriecīgi paraudzīties uz pasauli, atklājot un izskaidrojot to tēlaini un ar mīlestību.

Foto: Zvaigzne ABC

Bruņutehnika Baltijā (1915-1941)

Diskutējot par Latvijas armijas spēju aizsargāt savu valsti 20. un 30. gados, nereti tiek pajokots par vienu vai diviem latviešu tankiem, kas bijuši tās rīcībā. Modra Esserta grāmata pierāda, ka šāds apgalvojums galīgi neatbilst patiesībai, Latvijas Republikas bruņoto spēku rīcībā bija vērā ņemamas bruņutehnikas vienības – sākumā bruņumašīnas, vēlāk dažādu modeļu tanki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu