Gruzijas opozīcijas kandidāts noraida prezidenta vēlēšanu rezultātus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Grigols Vašadze uz priekšvēlēšanu plakātiem Gruzijā
Grigols Vašadze uz priekšvēlēšanu plakātiem Gruzijā Foto: Reuters/ScanPix

Gruzijas opozīcijas prezidenta vēlēšanu kandidāts Grigols Vašadze ceturtdien noraidījis oficiālos rezultātus, atbilstoši kuriem uzvarējusi valdošās partijas atbalstītā kandidāte, un aicinājis uz protestiem.

Mēs neatzīstam šos vēlēšanu rezultātus, mēs pieprasām rīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas," televīzijā pavēstīja Vašadze, kad par uzvarētāju vēlēšanu otrajā kārtā bija pasludināta bijusī diplomāte Salome Zurabišvili.

Viņš aicināja svētdienas vakarā Tbilisi rīkot "masu miermīlīgu demonstrāciju" pret rezultātiem.

Centrālā vēlēšanu komisija ceturtdien paziņoja, ka Gruzijā trešdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējusi Zurabišvili.

Pēc visu balsu saskaitīšanas konstatēts, ka Zurabišvili ieguvusi 59,52% balsu, bet opozīcijas kandidāts, bijušais ārlietu ministrs Vašadze - 40,48% balsu.

66 gadus vecā Zurabišvili balotējās kā neatkarīga kandidāte, bet viņu atbalsta valdošā partija "Gruzīnu sapnis", kas grib attīstīt attiecības gan ar Krieviju, gan ar Eiropas Savienību (ES).

60 gadus vecais Vašadze pārstāv 11 opozīcijas partiju aliansi "Spēks ir vienotībā", kuru vada eksprezidenta Mihaila Saakašvili vadītā partija "Vienotā nacionālā kustība". Vašadze un šī alianse atbalsta integrāciju ES un NATO.

Pēc vēlētāju aptauju rezultātu paziņošanas, kas liecināja par Zurabišvili uzvaru, Saakašvili trešdienas vakarā aicināja sabiedrību neatzīt vēlēšanu rezultātus un sākt masu protesta akcijas.

Jaunā prezidenta inaugurācija notiks 16.decembrī.

Šīs ir pēdējās tiešās Gruzijas prezidenta vēlēšanas, jo pēc tām sāksies pāreja uz parlamentāro republiku un nākamo prezidentu 2024.gadā jau izraudzīs īpaša elektoru kolēģija.

Ievērojami samazinātas arī prezidenta pilnvaras, un par ietekmīgāko personu valstī kļūs premjerministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu