Ko partijas pārrunāja piektdienas sanāksmē? (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Divu nedēļu laikā nav iespējams vienoties par visiem valdības veidošanas procesa sīkumiem, šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidenta amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV).

Viņš pēc tikšanās ar valdības veidošanas procesā iesaistītajām sešām partijām atzina, ka ir ļoti daudz diskutējamu jautājumu par to, kādi būtu valdības darbi.

"Domāju, ka šodien mēs diezgan precīzi novienojāmies par to, ka divu nedēļu laikā nav iespējams vienoties līdz detalizētiem sīkumiem par visu," atzina politiķis.

Viņš solīja, ka partijas turpinās "runāt jautājumus pēc būtības, mēģinot kopā būvēt darāmo darbu sarakstu". Savukārt šodien potenciālajā laika grafikā valdības darbam uzlikts katras partijas vēlmju saraksts.

"Ar katru dienu ejam arvien dziļāk un dziļāk. Nākamajā nedēļā nonāksim pie deklarācijas preambulas apspriešanas. Faktiski nākamās nedēļas pirmajā pusē varētu būt saruna par jomu sadalījumu," vērtēja Gobzems.

Šodien partijas runājušas par iespējamo valdības veicamo darbu laika grafiku - katra partija iezīmēja jautājumus, uz kuriem varētu būt galvenais uzsvars jaunajā valdībā, teica politiķis.

Darāmo darbu vidū ir jautājums par OIK atcelšanu, nodokļu sistēmas pilnveidošanu, administratīvi teritoriālo reformu un citi problēmjautājumi.

"Jautājums, kā reformas izpaudīsies. Saruna dziļāka būs rīt," teica Gobzems, piebilstot, ka partijas vienojušās par vēl divu papildu tikšanos organizēšanu, tajās plānojot runāt par vēlamajām reformām.

Šī bija jau ceturtā partiju tikšanās. Pagaidām iespējamais valdības sastāvs un tas, kuras partijas varētu atbalstīt Gobzema valdību, vēl nav skaidrs.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādījis, ka skaidrība, cik lielas ir izredzes pašreizējā ciklā izveidot valdību, gaidāma nākamās nedēļas sākumā, kad būs detalizētākas sarunas par veicamajiem darbiem, 

Šodien valdības veidošanas sarunu pašreizējā ciklā sākās nozīmīgākais posms, pārejot uz apspriešanos par lielajām prioritātēm un veicamo reformu sarakstu, norādīja AP politiķis.

Viņš pauda, ka no pirmās šiem jautājumiem veltītās sarunas bija "gaidījis vairāk", jo šodien apspriede vairāk notikusi virsrakstu līmenī. Veicamie darbi netika dziļāk pārrunāti un nebija īstas diskusijas, kas ļautu saprast, cik lielā mērā partijas var vai nevar vienoties par to, kas jāpaveic, skaidroja Pavļuts. Politiskajiem spēkiem bija arī dažāda izpratne, ko dēvēt par reformu, tāpēc nolemts plānus saukt par darāmo darbu sarakstu, norādīja AP politiķis.

Nākamnedēļ plānots runāt par lielajām reformām, tajā skaitā administratīvi teritoriālo reformu, darāmo veselības aprūpē un attiecībā uz obligāto iepirkuma komponentes sistēmu. Tāpat tiks pārrunāti arī ideoloģiskie jautājumi, kuros partijām ir atšķirīgi viedokļi, pauda Pavļuts.

LETA jau ziņoja, ka sarunās par iespēju izveidot Gobzema valdību piedalās viņa pārstāvētā "KPV LV", apvienība "Attīstībai/Par!", Jaunā konservatīvā partija, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienība, kā arī "Jaunā Vienotība". Visas šīs partijas pauda, ka neredz iespēju veidot valdību ar "Saskaņu".

Valsts prezidents Raimonds Vējonis devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm.

Kopumā parlamentā darbojas septiņas frakcijas. No "Saskaņas" Saeimā ievēlēti 23 deputāti, Jauno konservatīvo partiju un "KPV LV" pārstāv pa 16 deputātiem, "Attīstībai/Par!" un nacionālo apvienību - pa 13, Zaļo un zemnieku savienību - 11, bet "Jauno Vienotību" - astoņi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu