Grautiņi Francijā: Valdība piekāpjas protestētājiem un atliek degvielas nodokļa celšanu (5)

Papildināts
TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas premjerministrs Eduārs Filips otrdien paziņoja par jaunu piekāpšanos "dzelteno vestu" protestu kustībai, sakot, ka 1.janvārī plānotā degvielas nodokļa celšana tiek atlikta uz sešiem mēnešiem.

(Papildināta ziņa.)

"Nekādi nodokļi nav tā vērti, lai apdraudētu nācijas vienotību," uzrunā televīzijā sacīja premjers, piebilstot, ka dusmas ielās izraisīja "dziļa netaisnība - nespēja dzīvot cienīgi no sava darba".

Izsakoties par protestiem, kas varētu vēl tikai notikt, premjers sacīja, ka tie ir jāizsludina iepriekš un tiem ir jānoris mierīgi.

Nodokļa celšanas apturēšana būs saistīta ar citiem pasākumiem, lai izbeigtu divas nedēļas ilgstošos protestus, pavēstīja avoti valdībā.

VIDEO: Grautiņi Francijā

Vardarbīgie protesti pēdējās trīs nedēļas nogales notiek lielākajās Francijas pilsētās, norāda raidorganizācija BBC.

Francijas premjerministrs Eduārs Filips centās panākt kompromisu ar protestētājiem, taču pārrunas tika atceltas, kā iemeslu minot nāves draudus, ko protestētāju vidū esošie ekstrēmisti esot izteikuši valdības pārstāvjiem. 

Grautiņi Francijā
Grautiņi Francijā Foto: Reuters/EPA/SIPA/ZUMAPRESS/Scanpix

Protestos līdz šim bojā gājuši trīs cilvēki, bet vēl vairāk nekā 100 cilvēki ievainoti. Francijas policija svētdien ziņoja par vairāk nekā 400 aizturētajiem.

Tos dēvē par "dzelteno vestu" protestiem, jo to dalībnieki valkā atstarojošās vestes, kam saskaņā ar Francijas likumdošanu jāatrodas ikvienā transporta līdzeklī. Protestiem pievienojās ātrās palīdzības ekipāžas un skolēni, kas valstī bija bloķējuši vairākus desmitus vidusskolu.

Protestētāju kustība, kuras dusmas par pieaugošo dzīves dārdzību pārtapušas vardarbīgos grautiņos un kultūras vērtību demolēšanā, daudzus sekotājus ieguvusi sociālo tīklu vidē.

Nemieri jau radījuši jaunas ekonomiskās grūtības. Sarucis viesnīcu rezervāciju skaits, krītas mazumtirdzniecības ieņēmumi, pieaug investoru nervozitāte, un degvielas naftas uzņēmums "Total" ziņo, ka dažos tam piederošajos benzīntankos beigušies degvielas krājumi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu