ZZS piekrīt atbildības jomu sadalījumam Gobzema veidojamajā valdībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Zemkopības ministra amatu Ministru prezidenta amata kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) veidojamā valdībā no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ieņemtu tās valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, trešdien pēc Gobzema un ZZS pārstāvju tikšanās žurnālistiem apliecināja vairāki politiķi.

Vienlaikus ZZS ietilpstošā Latvijas Zaļā partija uztur Raimonda Bergmaņa kandidatūru aizsardzības ministra amatam, norādīja ZZS valdes loceklis Edgars Tavars.

Gobzems ZZS piedāvājis zemkopības un aizsardzības ministru amatus. Zemkopības ministra amatu viņš piedāvājis ieņemt Tavaram vai Krauzem, bet aizsardzības ministra amatu Bergmanim.

Krauze aģentūrai LETA sacīja, ka ZZS šodien valdes sēdē vienojās piekrist piedāvātajam atbildības jomu sadalījumam Gobzema veidojamajā valdībā.

Politiskais spēks vienojies turpināt atbalstīt Gobzemu kā premjera kandidātu, kā arī vienojies par to, ka nepieciešams pārrunāt ZZS svarīgus punktus valdības deklarācijā. Tālākās sarunās paredzēts turpināt runāt par ZZS prioritātēm - lauksaimniecības un ekonomikas attīstības jautājumiem.

Tāpat paredzēts apspriest reformu turpināšanu veselības nozarē, kā arī elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK jautājuma atrisināšanu, pavēstīja ZZS valdes priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka trešdien turpinās ar valdības veidošanu saistītās aktivitātes.

Gobzems ar valdības veidošanu negrasās vilcināties - politiķis redz iespēju jau piektdien lūgt sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai parlaments lemtu par viņa vadītās valdības apstiprināšanu.

"KPV LV" premjera amata kandidāts solīja, ka līdz Saeimas sēdei tiks sagatavota arī valdības deklarācija un jaunās valdības ieceru finansiālais izvērtējums pat tad, ja Finanšu ministrijas darbiniekiem nāksies strādāt pa nakti.

Gobzems otrdien nāca klajā ar potenciālā valdības sastāva sākotnējo variantu, visvairāk ministru posteņus piedāvājot Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Tāpat otrdien premjera amata kandidāts paziņoja, ka ir nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar "Attīstībai/Par!" (AP).

Valsts prezidents devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm. Sarunās par iespēju izveidot Gobzema valdību līdz šim piedalījās viņa pārstāvētā "KPV LV", AP, JKP, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, ZZS, kā arī "Jaunā Vienotība".

Pēc Gobzema paziņojuma sagaidāms, ka sarunas par valdības veidošanu turpinās piecas partijas, kurām kopā parlamentā ir 64 balsis, tomēr JKP ir uzsvērusi, ka tai joprojām ir spēkā "sarkanā līnija" par sadarbību ar ZZS. Ja šīs "sarkanās līnijas" dēļ Gobzema valdības veidošanas sarunas pamestu JKP, tad valdības izveidei vairs nepietiek balsu, savukārt, ja no sarunām tiktu izslēgta ZZS, atlikušajām četrām partijām kopā būtu 53 balsis Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu