Francijā gaidāmi jauni grautiņi: kārtības uzturēšanai dislocē 89 000 policistu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas valdība dislocēs 89 000 policistu kārtības uzturēšanai sestdien visā valstī paredzēto plašo protestu laikā, ceturtdien paziņoja premjerministrs Eduārs Filips.

Parīzē, kur pēdējās divās nedēļas nogalēs notikušas vardarbīgas sadursmes starp "dzelteno vestu" protestētājiem un policiju, tiks dislocēti arī "apmēram 10 žandarmērijas bruņuautomobiļu", premjers pavēstīja telekanālam TF1.

Parīzē tiks dislocēti apmēram 8000 policistu un žandarmu – "daudz vairāk" nekā pagājušajā nedēļā, kad protestētāji kāvās ar policistiem par Triumfa arkas apkārtnes ielu kontroli, sacīja Filips.

Policistu dislocēšana notiks "tāpēc, ka mēs stājāmies pretī cilvēkiem, kas nebija ieradušies protestēt, bet bija ieradušies postīt, un mēs nodrošināsim, lai viņi nevarētu to brīvi darīt," teica premjers.

Parīzes policija ceturtdien arī aicināja visus veikalus un restorānus Elizejas laukos sestdien nestrādāt, ņemot vērā gaidāmos plašos protestus pret Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. Arī aptuveni desmit muzeji Parīzē paziņojuši, ka sestdien nestrādās.

Tā dēvēto dzelteno vestu kustību sākotnēji izraisīja valdības lēmums paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bet pakāpeniski tā izvērsusies daudz plašākos protestos, atspoguļojot vispārējo sabiedrības neapmierinātību ar Makrona politiku.

Pēdējās divās nedēļas nogalēs protesti Parīzē pārauguši vardarbībā un vandālismā, un varasiestādes bažījas, ka tas pats atkārtosies arī šajās brīvdienās. Pagājušo sestdien protestu laikā Parīzes centrā ēkām tika izsisti logu stikli, tika aizdedzinātas daudzas automašīnas un sešas ēkas.

Varasiestādes gatavojas ievērojamai vardarbībai, ņemot vērā, ka sestdien galvaspilsētā plāno protestēt gan galēji labējie, gan galēji kreisie aktīvisti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu