Samoilovs: Pludmales volejbolā dominē Eiropa

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aleksandrs Samoilovs
Aleksandrs Samoilovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropā arvien vairāk tiek būvētas pludmales volejbola halles, tāpēc šajā sporta veidā aizvadītajā sezonā dominēja eiropieši, sarunā ar TVNET sacīja viens no labākajiem Latvijas pludmales volejbolistiem Aleksandrs Samoilovs.

Mārupes pagasta "Lavandās" pludmales sporta centra "Brazīlija" pamatos ceturtdien, 13. decembrī, iemūrēja vēstījuma kapsulu, kurā ievietoja jaunās "Brazīlijas" projektu, tikko sarakstīto un pagaidām vēl nepublicēto apkopojumu par Latvijas pludmales volejbola vēsturi, kā arī vēstuli nākamajām paaudzēm.

Iepriekš "Brazīlija" atradās citviet, savukārt jaunā ēka, kuru plānots pabeigt pavasarī, būšot modernākais pludmales sporta centrs Baltijā. Tas piedāvās apmeklētājiem sešus pludmales laukumus, ko savā starpā dalīs volejbolisti un tenisisti. Tāpat būs pieejami arī āra laukumi. Plānots, ka "Brazīlijā" tiks rīkotas arī starptautiskas sacensības.

"Pirmās atmiņas par "Brazīliju" ir laiks pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm (2008. gads). Tas bija likumsakarīgs solis, ka pēc veiksmīga starta Pekinā (kopā ar Mārtiņu Pļaviņu izcīnīta dalīta 9. vieta) auga pludmales volejbola popularitāte. Uzreiz parādījās halle - tas bija tieši tas, kas vajadzīgs. Iepriekš bērnus nesūtīja trenēties pludmales volejbolā, jo nebija kur to darīt visu gadu. Grūti bērnam pateikt, ka 4 mēnešus trenēsies, bet pēc tam 8 mēnešus darīsi kaut ko citu. Tas bija labs solis sporta veida attīstībai," senākus laikus atcerējās Samoilovs.

"Eiropā tagad arvien vairāk parādās halles, kurās arī rīko sacensības. Janvāra sākumā būs četru zvaigžņu Pasaules kausa posms Hāgā (Nīderlande), kas notiks telpās. Ļoti reāli, ka arī jaunajā "Brazīlijā" būs starptautiskas sacensības. Andris Blaka ("Brazīlijas" idejas autors) ir ambiciozs cilvēks," sacīja pieredzējušais pludmales volejbolists.

Samoilovs uzskata, ka pēdējo 10 gadu laikā pludmales volejbols pasaulē ir krietni mainījies. Pirmkārt, spēlētāji kļuvuši daudz atlētiskāki. Otrkārt, Eiropā daudzviet parādās arvien vairāk haļļu, kurās visu gadu var trenēties pludmales volejbolā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc augustā Hamburgā (Vācijā) notikušajās Pasaules kausa finālsacensībās visi 10 pāri, kas turnīram kvalificējās pēc reitinga, bija no Eiropas. Tostarp arī divi Latvijas dueti.

"Kā jau visos sporta veidos, arī pludmales volejbolā spēlētāji kļuvuši atlētiskāki. Arī spēlētāji augstākajā līmenī parādās arvien garāki. Garie spēlētāji agrāk nevarēja spēlēt pludmales volejbolu, jo laukumā jādara viss. Klasiskajā volejbolā dažiem spēlētājiem tikai jāuzbrūk un jāservē, bet nav jāpiespēlē vai jāuzņem serve. Ar profesionālu pieeju treniņos garie spēlētāji kļuvuši daudz tehniskāki. Mums tagad ar viņiem ir daudz grūtāk cīnīties. Eiropā kopumā ļoti audzis līmenis pludmales volejbolā. Pasaules kausa finālā visas 10 komandas, kas kvalificējās turnīram pēc reitinga, bija no Eiropas. Eiropa šobrīd dominē, un tas galvenokārt saistīts ar hallēm," pastāstīja Samoilovs.

Jaunajā sezonā sāksies kvalifikācijas cikls 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

"Sajūta par olimpisko spēļu tuvumu vēl nav parādījusies, jo vēl nav sākusies pirmā kvalifikācijas sezona. To sajūtu varēs dabūt pēc dažiem mēnešiem, kad sāksies pirmie reitinga turnīri," atzina pludmales volejbolists.

Samoilovs ar partneri Jāni Šmēdiņu jaunajai sezonai gatavojās kopā ar Latvijas otru labāko pludmales volejbola pāri Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču. Treniņos piedalās arī Samoilova brālis Mihails un Matīss Gabdulļins.

"Trenējamies trīs pāri - mēs ar Jāni, Mārtiņš ar Edgaru un Miša (Mihails) ar Matīsu. Treniņprocess notiek - trenējamies divreiz dienā, 5 dienas nedēļā. Jānis iesaistījās volejbola treniņos pirms divām nedēļām. Ar katru dienu paliek arvien labāk. Atlikušas 3 nedēļas līdz pirmajam Pasaules kausa posmam," sacīja Samoilovs.

Pasaules reitingā, kas pēdējo reizi atjaunots 3. decembrī, Samoilovs/Šmēdiņš ieņem 3. vietu, bet Pļaviņš/Točs patlaban ierindojas 7. pozīcijā.

Reitinga līderi ir pludmales volejbola jaunās zvaigznes Kristians Sērums un Annešs Mūls no Norvēģijas, bet otro vietu ieņem Aleksandrs Brūvers un Roberts Mēuvsens no Nīderlandes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu