Pieci lielākie narkotiku karteļi pasaulē (1)

Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nelegālā narkotiku tirdzniecība pasaulē turpina būt par nopietnu problēmu. Zelta kalni, kurus var atnest šā produkta pārdošana, vēl arvien piesaista drosmīgos, apķērīgos, izveicīgos un arī sirdsapziņu ignorējošos. Portāls TVNET, pamatojoties uz britu mediju uzņēmuma «The Guardian» sniegto informāciju, ir apkopojis piecus lielākos narkotiku tirdzniecības karteļus pasaulē.

Sinaloas kartelis, Meksika

Lielākais un slavenākais no Meksikas karteļiem, kuru ilgus gadus vadīja slavenais un, iespējams, pat pasaules ietekmīgākais narkobarons Žoakīns Guzmans Loera (Joaquín Guzmán Loera) pazīstams arī kā El Chapo vai Īsulis. Lai gan pēc El Chapo aresta 2016. gadā kartelis ir ticis novājināts un ir novērojama zināma rīvēšanās tā iekšienē, organizācijas kontrolē ir saglabājusies milzīga kontrabandas infrastruktūra (piemēram, tuneļi) narkotiku nogādei uz ASV. The Guardian lēš, ka kartelis piegādā Amerikas tirgum marihuānu, kokaīnu, metamfetamīnu un heroīnu. Pēdējā laikā par populāru preci ir kļuvis arī fentanils.

Sinaloas karteļa narkobarons Žoakīns Guzmans Loera
Sinaloas karteļa narkobarons Žoakīns Guzmans Loera Foto: SIPA/Scanpix

Yamaguchi-Gumi, Japāna

Lielākais Japānas jakuzas atzars ar bāzi Kobes pilsētā. Yamaguchi-Gumi darbojas globālā mērogā, un domājams, ka tajā ir vairāki desmiti tūkstošu biedru. Papildus narkotikām grupējums ienākumus saņem arī no azartspēlēm, reketa un prostitūcijas. Būtiski, ka 2015. gadā grupējuma ietvaros notika šķelšanās, jo vairāki biedri nebija apmierināti ar pašreizējā vadoņa Šinobu Čukasa attieksmi un viņa plāniem iespiesties Tokijā, kur Yamaguchi-Gumi ietekmes tradicionāli nebija. Šķelšanās rezultātā trīs ietekmīgi apakšgrupējumi – Yamaken-gumi, Takumi-gumi un Kyoyu-kai izveidoja jaunu grupējumu – Kobe Yamaguchi-Kumi.

Foto: Reuters/ScanPix

Solncevas brālība

Krievu mafijas lielākais grupējums, kura bāze ir Solncevas rajonā Maskavas dienvidu daļā. Domājams, ka tas nodarbojas ar kokaīna tirdzniecību un tam ir saiknes ar narkotiku karteļiem Kolumbijā. Tāpat tas nodarbojas arī ar heroīna pārdošanu. Preci, kuru grupējums, visticamāk, iegūst no nestabilās Afganistānas Centrālāzijā. Domājams, ka otrs lielākais grupējuma peļņas avots ir arī cilvēku tirdzniecība. Tāpat ir domājams, ka viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem grupējumā ir bijis (vai ir) Semjons Mogiļevičs, kuru Eiropā uzskata par vienu no ietekmīgākajiem un bīstamākajiem organizētās noziedzības pārstāvjiem.

Foto: AFP / Scanpix

Ndrangheta, Itālija

Bāzējies Kalabrijas reģionā Itālijas dienvidos, šis itāļu mafijas atzars ir kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem spēlētājiem Transatlantiskajā narkotiku tirdzniecībā. Tam ir spēcīgas saites ar Dienvidamerikas narkotiku dīleriem un arī itāļu izcelsmes amerikāņu mafijas ģimenēm Ņujorkā. Domājams, ka lielākā daļa grupējuma ienākumu rodas no kokaīna tirdzniecības. The Guardian apgalvo, ka grupējuma peļņa varētu būt mērāma pat desmitos miljardu dolāru.

Foto: Scanpix/EPA

Abergīlas ģimene, Izraēla

Viens no ietekmīgākajiem Izraēlas mafijas atzariem, kura kodolu veido marokāņu ebreji. Grupējums ir kļuvis slavens ar milzīgajām ekstazī piegādēm Amerikas un arī citu pasaules valstu tirgiem. 2009. gadā Izraēlas policija uzskatīja, ka grupējuma kopējā bagātība ir mērāma miljoniem šekeļu. Tā īpašumā atradās arī 37 uzņēmumi, 56 automobiļi un 38 dzīvokļi.

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu