Narkobiznesa aizkulises: El Čapo grāmatvedis stāsta par Meksikas karteļa iekšējo darbību

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ņujorkā sākusies slavenā meksikāņu narkobarona Hoakina Gusmana jeb El Čapo tiesāšana. Trešdien prāvā liecināja Sinaloa narkokarteļa galvenais "grāmatvedis" Hesuss Sambada, ļaujot ieskatīties ietekmīgās kriminālās organizācijas aizkulisēs, vēsta "The Guardian".

Sinaloa kartelis tiek uzskatīts par pasaules lielāko narkotiku kontrabandistu organizāciju. Sambada vairāk nekā 15 gadus darbojās kartelī kā galvenais finansists. Viņš tiesā norādīja, ka viņa brālis Ismaels "El Majo" Sambada un Gusmans esot bijuši divi ietekmīgākie cilvēki kartelī.

Domājams, ka karteli patlaban vada Ismaels Sambada. Daudzi uzskata, ka tieši viņš nodeva Gusmanu un panāca viņa pēdējo aizturēšanu.

Hesuss Sambada tika aizturēts 2008. gadā par narkokarteļa vadīšanu, un 2012. gadā viņu izdeva ASV. Sambada atzina vainu. 

Sambada tiesā atklāja, ka kartelim esot bijuši četri augstākie vadītāji, kuru vidū bija viņš pats, viņa brālis un Gusmans. Viņiem pakļauti bija vairāki "apakšvadītāji", kuri nodrošināja sadarbību savā starpā un ar četriem galvenajiem līderiem. Zemākajā līmenī darbojās "strādnieki" - "sikario" jeb pasūtījuma slepkavas, par transportu atbildīgie "šoferi", "piloti" un "ātrlaivas", "inženieri", kuri gādāja par to, lai noziedznieku savstarpējā komunikācija nebūtu uzlaužama, kā arī "apsargi".

Sambada stāstīja par saviem sabiedrotajiem varasiestādēs, piemēram, kādu Sambadas organizētu narkotiku sūtījumu no Kolumbijas uz Meksikas štatu Čjapasu esot "sargājušas valdības amatpersonas no ģenerālprokuratūras un federālās ceļu policijas".

Sambadas liecības laikā zālē atradās arī pats Gusmans. Sākumā Gusmans izskatījās sadusmots, taču liecības laikā atslīga krēslā, sakrustoja rokas un kājas un klausījās bijušā sabiedrotā liecībā, novēroja "The Guardian".

Sambada no 90. gadu sākuma līdz pat arestam 2008. gadā bija atbildīgas par karteļa "grāmatvedību" un vadīja karteļa Mehiko "filiāli", kuras sastāvā bija trīs noliktavas, no kurām viena bija iekārtota lidostas teritorijā.

GALERIJA: Ņujorkā sākusies narkobarona "El Čapo" tiesāšana

Sambada tiesas zālē aprakstīja, kā karteļa vadītāji "sametušies", lai varētu atļauties iegādāties ļoti lielas kokaīna kravas no Kolumbijas - parasti ap 30 000 kilogramu. Sākotnēji Sinaloa kartelis savus ieņēmumus dalīja uz pusēm ar piegādātājiem no Kolumbijas (kartelim kļūstot lielākam, tas mainījās). Sambadam bija uzticēta aprēķinu veikšana. Galvenie karteļa vadītāji un "apakšvadītāji" ieguldīja savus līdzekļus, lai "stiprinātu karteli" un varētu pasūtīt lielāku daudzumu narkotiku. Taču tādā veidā arī tika dalīts risks - gadījumā, ja krava nesasniegtu galamērķi, viņi "zaudēja kapitālu, bet ne pārāk daudz".

Karteļa grāmatvedis arī paskaidroja, ka, sūtot narkotikas uz dažādām ASV vietām, kartelis saskārās ar atšķirīgām izmaksām un gaidāmo peļņu. Piemēram, Losandželosā kilogramu kokaīna varēja pārdot par 20 000 dolāru, bet transporta izmaksas sastādīja 7000 dolāru. Realizējot 15 000 kilogramu kravu, karteļa peļņa ir 195 miljoni dolāru jeb 13 000 par katru kilogramu.

Čikāgā transporta izmaksas bija augstākas - 9000 dolāru par viena kilograma transportēšanu, bet arī pārdošanas cena - 25 000 dolāru par kilogramu - bija augstāka. Līdz ar to karteļa peļņa par katru kilogramu sasniedz 16 000 dolāru. Vispievilcīgākais tirgus bija Ņujorka - tur transporta izmaksas sastādīja 9000 dolārus, bet pārdošanas cena sasniedza 35 000 dolāru. Peļņa - 26 000 dolāru par kilogramu, skaidroja Sambada.

Narkotikas tika transportētas ar lidmašīnām, zvejas kuģiem un kravas kuģiem.

Iecienītākais transporta veids pāri ASV robežai - autocisterna ar īpašu ierīkotu nodalījumu kokaīnam. Ja automašīnu apstādināja un sāka pārbaudīt, tika palaista gāze, lai "kokaīnu būtu grūti atrast", sacīja Sambada.

Viņš stāstīja, ka esot notikušas arī karteļa vadības sapulces un tikšanās - taču tās krietni atšķīrās no tām, kas tiek rīkotas parastos uzņēmumos. "Tās bija sapulces par narkotiku kontrabandas transportu, sabiedriskas tikšanās un miera tikšanās," teica Sambada. Prokurors nejautāja, ko viņš domāja ar vārdiem "miera tikšanās" un kā šis "miers" tika nodibināts.

Prokurori arī nejautāja, kā miljardiem dolāru skaidrā naudā tika atmazgāti, kad tie nonāca atpakaļ Meksikā.

Pārtraukuma laikā tiekot izvestam no tiesas zāles, Sambada pagāja garām Gusmanam un pamāja viņam. Gusmans pacēla uzacis un pavērsa skatienu uz tiesas zāles griestiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu