Latvijas iekšlietu struktūras vēl līdz šā gada vidum lietojušas „Kaspersky” antivīrusu (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaspersky antivīrusa pārstāvji
Kaspersky antivīrusa pārstāvji Foto: Ekrānšāviņš no TV3 video

Vēl līdz šā gada vasaras vidum Latvijas Iekšlietu ministrijas  iestādes strādājušas ar Krievijā radīto antivīrusu, kas piekļūst pilnīgi visai informācijai, arī e-pastiem un teorētiski šo informāciju var piegādāt Krievijas specdienestiem, tā šovakar ziņo TV3.

Reaģējot uz TV3 sižetiem par Krievijā radīto antivīrusu un drošības riskiem, Lattelecom nolēmis, ka Kaspersky vietā saviem klientiem kā bezmaksas dāvanu piedāvās citu antivīrusu.

Kaspersky antivīruss ir iekļauts Lietuvas un ASV iestāžu melnajā sarakstā, taču to gadiem ilgi izmantojušas visdažādākās Latvijas valsts iestādes, piemēram, līdz 2013.gadam arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Izpētot šo tēmu dziļāk, atklājusies vēl pārsteidzošāka informācija – antivīruss, kura uzstādīšana pieprasa pieeju pilnīgi visiem lietotāja datiem, vēl nesen izmantots iekšlietu dienestos.

Vēl šā gada pavasarī, 16.martā Kaspersky iepirkumu izsludināja Valsts policija. Pašā policijā gan skaidro, ka Kaspersky antivīruss nopirkts, taču nemaz nav lietots, jo policija saņēmusi informāciju, ka to nevajadzētu darīt.

Iekšlietu ministrijas informācijas centrs apstiprina, ka šovasar nolemts Kaspersky vairs nelietot. Pašlaik ne Iekšlietu ministrijā, ne arī Valsts policijā netiekot izmantots Kaspersky antivīruss, kas atjaunošanas gadījumā teorētiski var saņemt no Krievijas komandu sūtīt datorā esošos failus trešajām personām. Tomēr vēl līdz šai vasarai visa policijas, robežsardzes un citu iekšlietu ministrijas iestāžu e-pasta sarakste teorētiski varēja nonākt Krievijas specdienestu rokās.

Ražotājs atjauninājumus klienta datorsistēmā var iesūtīt nevis pēc savas vēlmes, bet gan pēc tās valsts lūguma, kurā tas ir nodibināts. Tai skaitā daudzām valstīm ir tiesības prasīt vīrusa ražotājam par to klusēt.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu