5 pasaules notikumi, kurus varētu gaidīt 2019. gadā (2)

Foto: Scanpix, TVNET
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2018. gada pasaule bija ārkārtīgi trauksmaina un neparedzama. Nekas neliecina, ka 2019. gads varētu būt citādāks. No bruņotiem konfliktiem līdz politiskām intrigām – nesnaudīs neviens. Portāls TVNET ir apkopojis piecus iespējamos pasaules notikumus, kurus gaidīt jaunajā gadā.

1. Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības

2019. gada martā ir paredzēta Lielbritānijas un Ziemeļīrijas karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības. Tā kļūs par pirmo valsti ES pastāvēšanas vēsturē, kura šo bloku ir pametusi. Pagaidām vēl nav skaidrs, vai izstāšanās norisināsies strukturētā ceļā (ES un Lielbritānijai apstiprinot plānu bloka pamešanai), vai arī haotiskā ceļā (Londonai bloku pametot bez jebkādas vienošanās). Jebkurā gadījumā - Eiropas Savienības un pasaules politikā notiks ievērojamas izmaiņas, jo organizācijai būs jādomā, kā iztikt bez ievērojama militāra spēka un ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles. Tāpat ir jautājums, kā «Brexit» ietekmēs pašu Lielbritāniju (galvenokārt tās ekonomiku). Vai tā varēs iztikt bez pašreizējā līmeņa pieejas bloka vienotajam tirgum un ES migrantu sniegtajām iespējām? Vai tā spēs saglabāt stabilu mārciņas vērtību? Atbildes uzzināsim jau pavisam drīz.

Foto: AFP/SCANPIX

2. Jauns Trampa un Putina samits

Pēc pagājušā gada jūlija tikšanās laikā ar Putinu Helsinkos Donalds Tramps ielūdza prezidentu viņu apciemot Vašingtonā, lai vienotos par jauniem abu valstu sadarbības soļiem. Tomēr jauna tikšanās pagājušogad nenotika, jo Trampa administrācija turpina uz prezidentu izdarīt spiedienu par viņa saitēm ar Krieviju un Maskavas iespējamo iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās. Šā spiediena rezultātā Baltais nams pagājušogad paziņoja, ka jauna augsta līmeņa Trampa un Putina tikšanās nenotiks, līdz nebūs pabeigta ar šiem jautājumiem saistītā izmeklēšana. Nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons minēja, ka tas varētu notikt 2019. gadā. Tiesa, par tikšanās stūrakmeni pagaidām ir kļuvusi arī Krievijas veiktā eskalācija Kerčas šaurumā, jo Tramps par katru cenu ir pieprasījis Ukrainai atgriezt tās nolaupītos kuģus (pretējā gadījumā tikšanās nenotikšot). Ir jautājums, ko Putins vērtēs augstāk – savus reitingus vai arī iespēju iegūt kādas piekāpšanās no sava galvenā starptautiskā pretinieka.

Foto: Reuters/ScanPix

3. Jauna Trampa un Kima Čenuna tikšanās

Līdzīgi kā Krievijas gadījumā, pēc pagājušā gada jūnija tikšanās Singapūrā Tramps un Kims vienojās turpināt aktīvu dialogu Ziemeļkorejas kodoljautājuma ierobežošanā. Baltais nams jau ir ziņojis, ka pagaidām tiek saskaņota abu līderu iespējamā tikšanās vieta un esot izvirzīti trīs iespējamie varianti. Domājams, ka tā varētu notikt vai nu janvārī, vai februārī. Tramps arī ir minējis, ka būtu gatavs Čenunu uzaicināt apciemot Amerikas Savienotās Valstis. Prezidents vairākas reizes ir uzsvēris, ka abu vīru starpā valda konstruktīvs dialogs un šāds solis pēc laika varētu būt loģisks. Lai gan šādu apgalvojumu vajadzētu uztvert ar zināmu kritiku, vēlme to veikt no Trampa puses jebkurā gadījumā pastāv.

Foto: AFP/SCANPIX

4. Sīrijas pilsoņu kara noslēgums

Ņemot vērā, ka Bašars Al Asads ir atkarojis lielāko daļu Sīrijas teritorijas, ir praktiski pilnībā sakauts teoristiskais grupējums «Islāma valsts» un kurdu dominētie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) ir sākuši dialogu ar Damasku, ir iespējams spekulēt par iespējamu Sīrijas kara noslēgumu. Varbūt tieši šogad karā iesaistītās puses spēs panākt vienošanos par valsts nākotni un Bašara Al Asada lomu tajā. Tiesa, visticamāk, ka miers Sīrijā netiks panākts uz dialoga un vienošanās bāzes, bet gan uz uzvarētāju (Krievijas, Irānas, iespējams arī Turcijas un Asada) piemērotā diktāta principa. Lai ko Sīrijai nestu 2019. gads ir skaidrs, ka valsts uzmanība tuvākajā nākotnē tiks vērsta uz kara nesto postījumu likvidēšanu un rekonstrukcijas darbiem.

Foto: AFP/SCANPIX

5. Ukrainas krīzes tālāka eskalācija

Ņemot vērā, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina reitingi ir pagaidām salīdzinoši zemāki, nekā bija iepriekš (aptuveni 60% kādreizējo 80% vietā) un vēl nav skaidrs, kā tos ir ietekmējusi eskalācija Kerčas šaurumā, pastāv iespējamība, ka Kremļa saimnieks varētu vēl kādu reizi «paraustīt Ukrainu aiz ūsām». Tas galu galā ir labākais veids, lai novērstu sabiedrības uzmanību no valstī valdošajām ekonomiskajām problēmām un pozicionētu sevi kā labāko aizsardzību pret šķietamo Rietumu agresiju. Tiesa, ir jautājums, kur tas varētu notikt. Eksperti pārsvarā norāda, ka visizdevīgākais eskalācijas punkts būtu medijos plaši apskatītais Donbasa reģions, jo tieši tajā pastāv iespēja slēpties aiz tās atbalstīto separātistu mugurām. Tāda nav Kerčas šaurumā.

Foto: TASS/Scanpix

Pret Brexit vērsta demonstrācija Londonā

Trampa un Putina preses konference Helsinkos 

Diena, kas ieies vēsturē - Tramps tiekas ar Kimu

Dzīve Sīrijas galvaspilsētā piecus mēnešus pēc pēdējām cīņām

 

Austrumukrainas konflikta jaunā «nodaļa»

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu