Piecas valstis, uz kurām nākamgad labāk nedoties (9)

Foto: AFP/SCANPIX
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūrisms un pārvietošanās ir neatņemama cilvēka dzīves sastāvdaļa. Daudzi no mums vēlas apskatīt pasauli un apceļot eksotiskus, iepriekš neredzētus galamērķus. Tomēr vēl arvien eksistē vairāki punkti, uz kuriem labāk nedoties. Portāls TVNET ir apkopojis piecas vietas, kurās noteikti neplānot atvaļinājumu jaunajā gadā.

1. Sīrija

Lai gan notiekošais pilsoņu karš šajā valstī ir iegājis noslēguma fāzē, tomēr miers vēl arvien ir aiz kalniem. Par spīti Bašara Al Asada būtiskajiem militārajiem ieguvumiem, valdība vēl arvien nav atjaunojusi kontroli pār visām valsts teritorijām. Nelielas valsts austrumu teritorijas turpina kontrolēt teroristiskā organizācija «Islāma valsts», kura ir izcēlusies ar savu nežēlību ne tikai pret kristiešiem, bet arī pret saviem ticības brāļiem. Tāpat aptuveni trešdaļu turpina kontrolēt Sīrijas kurdu dominētie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF), bet ziemeļos esošajā Idlibas provincē pastāv gan mēreno opozicionāru, gan radikālo islāmistu klātbūtne. Pastāv risks, ka militārās sadursmes starp karojošajām pusēm varētu strauji eskalēties un nest jaunu vardarbības uzliesmojumu. Pastāv arī ļoti augsts terorisma un aplaupīšanas risks. Nemaz nerunājot par to, ka lielākā daļa no tūrisma infrastruktūras šajā valstī ir izpostīta.

Foto: AFP/SCANPIX

2. Irāka

Lai gan militārās operācijas Irākā ir noslēgušās un valdība ir veiksmīgi atjaunojusi kontroli pār visām valsts teritorijām, terorisma draudu risks saglabājas ārkārtīgi augsts. Valstī turpinās kara cirsto brūču ārstēšana, un valdībai vēl arvien nav izdevies izveidot tik kvalitatīvu sadzīves infrastruktūru, lai cilvēkiem nerastos vēlme radikalizēties. Visnestabilākā Irāka ir tās vidusdaļā – uz ziemeļiem no galvaspilsētas Bagdādes līdz pat Sīrijas robežai. Tieši šeit norisinājās smagākās cīņas pret teroristisko organizāciju «Islāma valsts». Nedaudz labāka situācija ir Kurdistānā valsts ziemeļos, taču arī šeit būtu labāk ieteicams uzturēties reģiona galvaspilsētā Erbīlā un neapmeklēt tā robežu uz dienvidiem.

Foto: SIPA/Scanpix

3. Jemena

Trešā Tuvo Austrumu valsts šajā sarakstā. Šeit situācija ir pat vēl sliktāka nekā Sīrijā. Bez kara  un milzīgās politiskās sašķeltības valstī valda arī pārtikas deficīts un augsts slimību risks. Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) situāciju Jemenā jau ir nodēvējusi par pasaules lielāko humāno krīzi. Pastāv liela iespējamība, ka ceļotāji Jemenā var nokļūt militāro sadursmju krustpunktā, kā arī tikt pakļauti teroristu uzbrukumiem. Ārlietu ministrijas publiski pieejamajā ceļojumu brīdinājumā arī ir norādīts, ka pastāv augsts cilvēku nolaupīšanas risks. Ja nu gadījumā ir gadījies šajā valstī nonākt, būtu ieteicams palikt galvaspilsētā Sānā un sazināties ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju (Konsulāro departamentu).

Foto: Reuters/ScanPix

4. Somālija

Pirmā Āfrikas valsts sarakstā. Lai gan Somālijā beidzot ir pastāvoša valdība un no teroristiskās organizācijas «Al-Shabab» ir izdevies atbrīvot lielāko valsts daļu, tā vēl arvien ir uzskatāma par «neizdevušos». Valdības kontrole ir apšaubāma, un tai ir problēmas iegrožot salīdzinoši autonomos «karakungus» (warlords). Tāpat kā visās iepriekš minētajās valstīs, arī šeit pastāv salīdzinoši augsti terorisma draudi. Ir arī liela iespēja saskarties ar cilvēku nolaupīšanas mēģinājumiem. Īpaši tāpēc, ka, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas sniegto informāciju, «Al-Shabab» pārsvarā uzbrūk ārzemniekiem un starptautisko organizāciju pārstāvjiem. Būtiski ir neceļot arī Somālijas teritoriālajos ūdeņos, jo tajos vēl arvien aktīvi darbojas pirāti.

Foto: AFP/SCANPIX

5. Afganistāna

Valsts, kura regulāri ir ierindojusies pasaules nedrošāko topā. Par spīti ASV sniegtajai palīdzībai Afganistānas starptautiski atzītajai valdībai, tā nav spējusi nodrošināt savu kontroli pār visu valsts teritoriju. Teroristiskais grupējums «Taliban» vēl arvien ir ļoti spēcīgs un sagādā ne mazumu galvassāpju. Valstī pastāv ļoti augsts terorisma draudu līmenis un cilvēku nolaupīšanas risks. Visā valstī draudus rada arī nesprāgusi munīcija un kājnieku mīnas. Ārlietu ministrija arī norāda, ka ceļošana Afganistānas teritorijā ārpus valsts galvaspilsētas Kabulas ir ārkārtīgi bīstama. Šādai ceļošanai ir nepieciešama apsardze un bruņumašīna. To pašu var attiecināt arī uz iepriekš minētajām valstīm.

Foto: AFP/SCANPIX

Nepieciešams arī norādīt, ka nevienā no minētajām valstīm neatrodas Latvijas Republikas pārstāvniecība, tāpēc nelaimes gadījumā var būt ievērojamas grūtības saņemt valsts palīdzību.

Kadri no sagrautās Sīrijas galvaspilsētas Damaskas

Sagrautā Irākas pilsēta Mosula

Bads Jemenā 

Dzīve Somālijā 

Fotoceļojums: Krāšņie safrāna lauki Afganistānā aizstāj opija magoņu audzēšanu 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu