Likvidēs Trampa fondu: labdarības organizācija izmantota savtīgiem mērķiem

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piekritis likvidēt Trampa fondu - savu personīgo labdarības organizāciju un atdot tajā palikušo naudu, izskanot apsūdzībām, ka viņš fondu izmantojis personīgā un politiskā labuma gūšanai, vēsta "The Washington Post".

Ņujorkas ģenerālprokurore Barbara Andervuda otrdien paziņoja, ka fonda likvidācija uzsākta, kamēr viņas birojs turpina pret organizāciju, Trampu un trīs viņa vecākajiem bērniem ierosināto tiesvedību.

Trampa fonds tika izveidots 1987.gadā. Jūnijā ierosinātajā lietā izvirzītas apsūdzības par "pastāvīgām nelikumīgām darbībām" fondā.

Izmeklēšanas laikā atklājās "šokējoša nelikumību sērija, kas saistīta ar Trampa fondu, tai skaitā nelikumīga koordinācija ar Trampa prezidenta kampaņu, atkārtoti un apzināti pašlabuma darījumi un vēl daudz kas cits", norāda Andervuda.

"Šī ir nozīmīga likumības uzvara, kas skaidri parāda - visiem rakstīti vieni likumi," par fonda likvidāciju sacīja Andervuda.

Fonda kontos atlikušie 1,75 miljoni ASV dolāru tiks sadalīti vairāku labdarības organizāciju starpā.

"The Washington Post" žurnālisti iepriekš atklājuši, ka Tramps izmantoja labdarības organizācijas līdzekļus, lai samaksātu savu privāto biznesu tiesas ceļā panākto vienošanos summas, iegādātos mākslas darbus saviem klubiem un izdarītu neatļautu politisko ziedojumu.

Tramps noliedz, ka fondā notikušas jebkādas nelikumības. 2016.gada beigās Tramps paziņoja, ka vēloties slēgt fondu pirms stāšanās prezidenta amatā, lai izvairītos no potenciāliem interešu konfliktiem, taču Ņujorkas ģenerālprokurora birojs bloķēja fonda slēgšanu uz izmeklēšanas laiku.

Fonda advokāts norāda, ka organizācija pastāvēšanas laikā ir apguvusi apmēram 19 miljonus dolāru, tai skaitā paša Trampa ziedotos 8,25 miljonus dolāru. Pārējā nauda iegūta no citiem ziedotājiem, visvairāk - no cīņas mākslas magnātiem Vinsa un Lindas Makmahoniem.

Tagad fondam māksies pārdot savus atlikušos aktīvus un ziedot no pārdošanas gūtos ieņēmumus. To vidū ir amerikāņu futbolista Tima Tībova parakstīta ķivere, ko Tramps 2012.gadā izsolē iegādājās par 12 000 dolāriem no Trampa fonda līdzekļiem. Fonda īpašumā ir arī divi lieli Trampa portreti, kurus Tramps savulaik iegādājās par 30 000 dolāru no fonda līdzekļiem. Taču ienākumu dienestam iesniegtajos dokumentos Tramps norādījis, ka visu trīs objektu kopējā vērtība ir 975 dolāri - nevis 42 000 dolāru, par kuriem viņš tos iegādājās.

Ģenerālprokuratūra uzskata, ka Tramps izmantojis fondu kā personīgo "krājkasi" un tērējis tās naudu kampaņas vajadzībām, novirzot līdzekļus loterijas balvām viņa atbalstītāju pasākumos Aiovas štatā.

Fonda lielākais ziedojums bija 264 231 dolārs, ko organizācija 1989.gadā piešķīra Centrālā Parka saglabāšanas aģentūrai - par šo naudu tika salabot strūklaka pie Trampa "Plaza" viesnīcas. Domājams, ka pat tajā pašā gadā veiktais mazākais ziedojums septiņu dolāru apmērā skautu organizācijai nebija nesavtīgs - tieši tāda summa bija jāmaksā, lai iestātos skautos. Trampa dēls Donalds Tramps jaunākais tolaik bija 11 gadus vecs.

Tramps savulaik no fonda līdzekļiem ziedoja 25 000 dolāru Floridas ģenerālprokurorei Pamelai Bondi. Fonds to nereģistrēja kā politisku ziedojumu, bet gan kā dāvanu nesaistītai labdarības organizācijai Kanzasā ar līdzīgu nosaukumu.

Trampa priekšvēlēšanu laikā 2016.gadā līdzekļu vākšanas pasākumā tika saziedoti divi miljoni dolāru, ko Tramps novirzīja uz fondu. Pēcāk Trampa kampaņas menedžeris Korijs Levandovskis lēma, kā fondā rīcībā nonākusī nauda tiks tērēta.

Fonda nav tikusies kopš 1999.gada, liecina ģenerālprokuratūras izmeklēšanas rezultāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu