Lietuvā aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aiztur vairākus cilvēkus (5)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min.lt

Aizdomās par spiegošanu Krievijas labā Lietuvas tiesībsargājošās iestādes aizturējušas vairākas personas, tostarp kreiso ekstrēmistu organizācijas "Lietuvas Sociālistiskā tautas fronte" bijušo līderi Aļģirdu Palecki, trešdien paziņojušas amatpersonas.

(Papildināta ziņa.)

"Aizturēts kāds sabiedrībā pazīstams Lietuvas pilsonis. Tas ir Aļģirds Paleckis. Aizturēti arī citi cilvēki," preses konferencē pavēstīja ģenerālprokurors Ēvalds Pašilis, konkrētu aizturēto skaitu neatklājot.

Lietuvas policijas ģenerālkomisārs Lins Pernavs norādīja, ka izmeklēšana aptver "veselu personu tīklu, kuru darbība apdraud Lietuvas nacionālo drošību".

"Ja šīs tīkls nebūtu izārdīts, Lietuvai būtu draudējušas nopietnas briesmas," viņš uzsvēra.

Ģenerālprokuratūras pārstāve aģentūrai BNS iepriekš apstiprināja, ka otrdien Viļņā aizturēts arī bijušais propadomju organizācijas "Jedinstvo" ("Vienotība") līderis Valērijs Ivanovs.

Tomēr tiesībsargājošās iestādes norāda, ka Ivanovs aizturēts saistībā ar šaujamieroci, kas pie viņa atrasts kratīšanas laikā, un vēl tiek noskaidrots, vai tas ir saistīts ar spiegošanas lietu.

Savukārt Paleckis apcietinājumā atrodas jau kopš oktobra, un viņa noziedzīgā darbība turpinājusies jau "ilgu laiku, bijusi mērķtiecīga un apzināta," norādīja Pašilis.

Ģenerālprokurors piebilda, ka personām, kas darbojušās Krievijas izlūkdienesta uzdevumā, bijuši sakari ar Lietuvas politiskajām partijām, bet "nav datu, ka tās būtu saistītas ar parlamentā pārstāvētajām partijām".

Lietas izmeklēšana sākta šogad, bet spiegošana, iespējams, norisinājusies jau ilgāku laiku.

Tikmēr Valsts drošības departamenta direktors Darjus Jaunišķis preses konferencē norādīja, ka aizturēto darbība bijusi vērsta uz Lietuvas politisko procesu ietekmēšanu.

"Šim mērķim tika vervēti cilvēki, kas tieši vai pastarpināti spēj veidot politisko partiju programmas un struktūras, izmantojot dažādus mediju kanālus, lai valstī veicinātu Krievijas maigās varas stiprināšanu," pavēstīja Jaunišķis.

2008.gadā dibinātā "Lietuvas Sociālistiskā tautas fronte" un tās bijušais vadītājs Paleckis jau daudzkārt minēti izlūkdienestu publiskajos ziņojumos kā nacionālās drošības apdraudējums.

Izlūkdienesti "Lietuvas Sociālistisko tautas fronti" klasificējuši kā prokrievisku organizāciju un norādījuši, ka tās biedri piedalījušies Maskavas organizētajās propagandas kampaņās, kas vērstas pret ASV un NATO.

Tikmēr 1988.gadā dibinātā "Jedinstvo" savulaik aktīvi iestājās pret Lietuvas neatkarības atjaunošanu un faktiski bija padomju okupācijas varasiestāžu Latvijā un Igaunijā inspirēto režīma atbalsta organizāciju - "Interfronšu" - "dvīņumāsa".

"Jedinstvo" tika likvidēta pēc Lietuvas faktiskās neatkarības atjaunošanas 1991.gada augustā.

1997.gadā "Jedinstvo" bijušajam priekšsēdētājam Ivanovam tika piespriests gadu ilgs cietumsods par 1991.gada 13.janvāra upuru zaimošanu.

Viņš ticis arī nopratināts kā liecinieks par 1991.gaga 13.janvāra notikumiem apsūdzēto lietā.

Arī Paleckis iepriekš tiesāts par to, ka publiski noliedzis PSRS bruņoto spēku agresiju pret Lietuvas Republiku.

Par spiegošanu Lietuvā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu