Šipkēvica pirmā intervija pēc skandāla ap "Mīlestības vārdā. 18+" (15)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jānis Šipkēvics. Koncerts “Mīlestības vārdā. 18+”.Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas
Jānis Šipkēvics. Koncerts “Mīlestības vārdā. 18+”.Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Trešdienas, 19. decembra, izdevumā "Ieva" publicēta intervija ar mūziķi, plaši apspriestā simtgades koncerta "Mīlestības vārdā. 18+" veidotāju Jāni Šipkēvicu. 

Šipkēvics intervijā skaidro notikumu secību - no brīža, kad viņu uzrunāja Kultūras ministrija, līdz pat idejas realizēšanai un honorāra saņemšanai.

Mūziķis kopā ar savu domubiedru Gati Mūrnieku teju pusgadu strādājuši pie redzējuma, kāds varētu būt koncerts, kas atspoguļotu, kas ir nākotnes latvieši. Kultūras ministrija maijā apstiprināja viņu ideju. "Kultūras ministrija pieņēma lēmumu, ka šādam koncertam ir jānotiek gan saturiskā, gan izmaksu ziņā," izdevumam "Ieva" saka Šipkēvics.

Uz jautājumu par plaši apspriestajām autoratlīdzībās izmaksātajām summām Šipkēvics skaidro: "Jā, es biju tas, kurš izlēma, ka mūziķiem jāsaņem pienācīga alga. (..) Manuprāt, māksliniekiem ir jāsaņem pienācīgs atalgojums, ja viņi dara būtisku darbu. (..) Vajadzētu šausmināties nevis par to, ka solists saņem par koncertu 600 eiro, bet par to, ka virsdiriģents tikai 500. Par to, ka kultūrā ir nenormāli atalgojumi."

Mūziķis ar padarīto darbu lepojas: "Manuprāt, es savu darbu izdarīju, koncerts par 97 procentiem izdevās tāds, kāds tas bija iecerēts. (..) Acīmredzot tas, ka šis bija valsts pasūtījums, manu darbu pēkšņi ieliek pilnīgi citos spēles noteikumos... Taču atskatoties īsti nav saprotams, kas tieši bija darāms citādi."

Tāpat mūziķis ir neizpratnē par sabiedrības sašutumu un uzskata, ka medijos izskanējušie virsraksti ir pārspīlēti: "Pirmkārt, Šipkēvics saņēma 13 350 eiro un 12 centus, kad noņemam nodokļus. Otrkārt, Šipkēvics pie šā koncerta strādāja vienpadsmit mēnešus, darot četru cilvēku darbu - no koncerta vietas izvēles, satura un koncepcijas izstrādes, skatuves risinājuma, līdz radošās komandas apvienošanai un vadīšanai, aranžējumu veidošanai, mēģinājumu procesa organizēšanai, un tikai šā visa noslēgums bija dalība pašā koncertā - redzamā daļa."

Atgādinām, ka LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" publiskoja informāciju, ka par simtgades koncertu "Mīlestības vārdā. 18+", kas notika 19. novembra vakarā pie Gaismas pils, autoratlīdzībās izmaksāti vairāk nekā 57 000 eiro. Raidījums vēstīja, ka šā koncerta izpildproducents Jānis Šipkēvics autoratlīdzībās saņēmis vairāk nekā 17 tūkstošus eiro, videografiku autors Gatis Mūrnieks ap 6400 eiro, Reinis Sējāns – ap 5800 eiro.

Šipkēvica autoratlīdzības summu veido viņa paša kā mākslinieka dalība šajā pasākumā (11 500 eiro), koncerta mākslinieciskās daļas izpildproducēšanas pakalpojumu nodrošināšana (4399 eiro), kā arī saturiskās koncepcijas izstrāde (1176 eiro).

Sociālajos tīklos plaši apspriestā jaunā izpildītāja Evija Vēbere par divu dziesmu izpildījumu saņēmusi 666 eiro, bet, piemēram, grupas "Prāta vētra" dalībnieks Renārs Kaupers - 1000 eiro. Jānis Jubalts, kurš arī ir "Prāta vētras" biedrs un uzstājās šajā koncertā, raidījumam veidotājiem norādīja, ka autoratlīdzību nav saņēmis vispār, jo uzstājies draugu aicināts.

Foto: "Mīlestības vārdā. 18+"

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu