ES pieņem rezerves plānus nekontrolēta "Brexit" gadījumam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Savienība (ES) trešdien pieņēmusi rezerves plānus, lai aizsargātu gaisa satiksmi un finanšu nozari gadījumā, ja Lielbritānija pametīs bloku bez izstāšanās vienošanās.

ES arī solīja, ka Lielbritānijas pilsoņi, kas dzīvo citās ES valstīs, turpinās baudīt iedzīvotāju tiesības, ja Lielbritānija rīkosies līdzīgi attiecībā uz tur dzīvojošajiem citu ES valstu pilsoņiem.

Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka strādā pie tā, lai nodrošinātu, ka nepieciešamie pasākumi var stāties spēkā 2019.gada 30.martā, ja dienu pirms tam būs noticis nekontrolēts "Brexit".

Rezerves plāns aptver 14 jomas, kurās "Brexit" bez vienošanās radītu milzīgus traucējumus pilsoņiem un uzņēmumiem. Plāns aptver tādas jomas kā finanšu pakalpojumi, gaisa satiksme un muita.

Piemēram, rezerves plāns ļaus Lielbritānijā bāzētajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem piekļūt Eiropas tirgiem vēl 12 mēnešus pēc "Brexit".

Brisele cer, ka šo plānu nenāksies īstenot, un Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai izdosies panākt "Brexit" vienošanās apstiprināšanu parlamentā.

Lielbritānijas valdība gatavo jaunu imigrācijas politiku pēc pārejas posma gadījumā, ja "Brexit" notiks ar vienošanos. Tā paredz, ka valsts centīsies piesaistīt augsti kvalificētus imigrantus, nenodrošinot nekādas papildu privilēģijas ES valstu pilsoņiem.

Tikmēr britu uzņēmēji gatavi uzņemties papildu izmaksas, lai novērstu mazkvalificētā darbaspēka aizplūšanu.

Līdz oficiālajam "Brexit" datumam palikušas vien 100 dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu